Фандъкова: Проявяваме интерес към тестово използване на водороден автобус

Мисия София

29-05-2018, 13:18

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Показват автомобили, задвижвани от водород пред НДК

Столичната община е първата в България, която проведе конкурс, и предстои доставката на нови 20 електробуса

"София проявява интерес към тестване на водороден автобус в градския транспорт и водим разговори за това", каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на форум за приложенията на водорода, организиран в рамките на Българското председателство от Съвместно предприятие "Горивни клетки и водород", БАН, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и Столична община, предават от общината.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че Столичната община е първата в България, която проведе конкурс, и предстои доставката на нови 20 електробуса в София. "Очакваме първите през октомври, след което ще се включат постепенно в системата на столичния градски транспорт. Преди да проведем процедурата проучихме тестово три различни типа електробуси. Това е принципът ни на работа. По този път трябва да тръгнем и за водородните автобуси", каза кметът Фандъкова.

"Защото нулевите емисии са възможни, а за мен като кмет зелените политики и опазването на качеството на въздуха са от изключително значение. Това е стратегически приоритет. София е пример и модел за привличане на науката, образованието и иновациите в развитието и управлението на града. За подобряване качеството на въздуха ние работим като изпълняваме мерките, които са в правомощията на общината: модернизацията на градския транспорт, строителството на метрото, енергийна ефективност и подмяна на отоплителните инсталации на общински сгради, оползотворяването на отпадъците като ресурс, възстановяване и изграждане на паркове", добави кметът.

Другата важна част е включването на гражданите. Столичната община е една от 88-те европейски общини и градове, които в края на 2016 година подписаха Меморандум за разбирателство със Съвместното предприятие "Горивни клетки и водород". София бе домакин и на Работната среща за разработване на бизнес модели за въвеждане на горивни клетки и водород в общините и градовете от нашия регион през април 2018 г.

На заседание на Съвета по наука към кмета на София е обсъдена работата по демонстрационни проекти например в електротранспорта. Започна и процедура чрез "Столичния електротранспорт" за закупуване на още 30 електробуса. София проучва опита на други градове, които са въвели водородни автобуси. Един от тях е Лондон. По време на срещата си с кмета на Лондон г-н Кан една от темите, по които обсъдихме да получим експертна помощ, бе използването на електробуси и водородни автобуси. Ще очакваме да продължи работа ни и със Съвместно предприятие "Горивни клетки и водород". Столичната община има приета схема за поставяне на 64 зарядни станции за електромобили", каза също кметът Фандъкова.

На събитието присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев и евродепутатът Петър Курумбашев.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия