Салмонела в столични детски градини?

Животът

30-05-2018, 13:19

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Родителят на заразено дете Любка Домузова сподели, че единственото общо е кухнята

Десетки деца от няколко столични градини са заразени със салмонела. Това е станало след консумация на храна, която е била доставена от една и съща кухня. Любка Домузова е родител на момче, което вече е прекарало болестта. Тя сподели пред България он еър, че симптомите са били много тежки и е последвало лечение в болница.

Домузова обясни, че веднага след диагнозата са започнали да търсят източника на заразата и откъде идва тя. "За нас най-вероятната причина като родители беше, че някъде е хапнал нещо, което ние не сме яли. Единственото място това да се случи беше в детската градина", разказа майката на 4-годишния Тошко.

Любка Домузова допълни още, че след това е разбрала за още случаи на заразени деца, а крайната бройка, за която тя знае, е 4 детски градини. "Това са 4 детски градини с деца, които никога не сме срещали, не сме имали нещо общо. Всъщност общото беше детската кухня", обясни Домузова.

Тя обаче каза, че въпреки това реално към този момент все още няма официален резултат откъде е дошла инфекцията, въпреки че органите са започнали работа по този случай веднага. По думите на Любка Домузова контролът явно е недостатъчен.

"Единственият начин да са сигурни било с проба от самата храна, съответно такава проба не се пази повече от 24 часа. Самата диагноза пък излиза няколко дни по-късно", обясни тя.