Президентът Радев: АЕЦ "Белене" е важен приоритет за България

Надявам се българското правителство да оползотвори всички възможности, създадени след възобновяването на диалога с Русия

АЕЦ "Белене" е важен приоритет за нас. Това каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев, предаде радио "Фокус" - Пловдив.

При посещението си в Русия поставих въпросите за оптимизация на цените и условията за доставки на руски енергийни ресурси за България, а също така и за по-добри условия за присъствието на българския бизнес в Руската федерация. Много се надявам българското правителство да оползотвори всички тези възможности след възобновяването на диалога на най-високо равнище между двете държави. Това заяви президентът Румен Радев днес пред журналисти, попитан какви договорености очаква от днешната визита на българска правителствена делегация в Русия.

Държавният глава призова да се даде възможност на правителството да анализира всички варианти по отношение на обявената идея за възобновяване на работата по проекта АЕЦ „Белене“ и за вдигане на  мораториума върху реализацията на проекта. "Това решение трябва да изключва финансовия риск за държавата и да има действени механизми за контрол на ядрения риск“, подчерта президентът.