Водороден ден ще се проведе в Благоевград

Градът е домакин на Регионален форум по водородни технологии,

Благоевград за първи път е домакин на  Регионален форум по водородни технологии. Събитието ще се проведе днес от 12:00 часа пред зала „22 септември”.
Програмата на събитието включва среща-дискусия, постери, образователни клипове и филми, множество демонстрации, които ще представят водородната икономика.
Специално за форума в Благоевград ще бъде предоставен за демонстрационно шофиране автомобил, работещ изцяло с водородно гориво чрез водородна горивна клетка – Toyota Mirai.   Тест драйвът е предвиден за втората част от форума, която ще стартира в 13:00 ч. и ще продължи до 17:00 ч. на пл. „Македония”. Тестването на автомобила ще се осъществява след предварително записване. Всеки, който желае да седне зад волана и да направи тест драйв може да заяви това от 10:30 ч. до 12:30 ч. на шатрите, които ще бъдат разположени пред зала „22 септември”.
Инициативата е по повод десетата годишнина на съвместното предприятие „Горивни клетки и водород” (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking) и ще даде възможност на участниците да научат повече за предимствата на горивните клетки и водородните технологии, за визията на Европейския съюз по отношение на водородните технологии.
Регионалният форум по водородни технологии се организира от Община Благоевград, Югозападния университет "Неофит Рилски", Българската академия на науките, Регионалния академичен център - Благоевград, Българската асоциация - водород, горивни елементи и съхранение на енергия и Фондация "Еко Енергия" със съдействието на Съвместно предприятие "Горивни елементи и водород" и проект HyLAW (FCH-JU-2016-1 субсидиран по договор № 735977).

Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия