Сезонът на кърлежите започна - как да се предпазим?

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев със съвети за рисковете от вредителите

Топлото време носи някои опасности, свързани с излагането на открито - регистрирани са тревожни данни за бум на кърлежи в столицата. Сред факторите за това увеличение са предимно климатичните условия. Те създават добра среда за тяхното размножаване.

Кърлежите са сред основните причини за лаймска болест и марсилска треска. В сравнение с миналата година има регистрирано увеличение на постъпващите с подобни оплаквания, като случаите на лаймска болест са 105 от началото на годината.

"Не е лесна борбата с тях, усилията са насочени в паркове, дворове на училища, ясли и детски градини. В случаите, когато хогато ходим на излети трябва да сме внимателни - няма как да се обработва цялата природа", каза в студиото на Bulgaria ON AIR д-р Ангел Кунчев. 

"Има общини, които поради липса на средства или закъснение в обществените поръчки, не се справят толкова добре с обработването, но има и отличници", допълни още той. 

Животните са основна причина за "прихващане" на кърлеж в населените места. "Те са усвоили възможността да усещат човек на десетки метри по издишването на въглероден двуокис, а и се закачат безболезнено, обикновено където кожата е най-нежна и най-тънка", предупреди здравният инспектор в "България сутрин".

Към съветите за това, което не трябва да правим, специалистът допълни, че ако забележим кърлеж, не трябва да го разкъсваме, размачкваме или нарушаваме целостта му. 

"При леко разклащане с медицинска ръкавица той лесно пада, но ако на втория или третия ден видим, че се е прикрепил, трябва да се търси лекарска помощ.  Лекарят може да прецени дали да предпише антибиотичен курс, който да покрие риска от лаймска болест", категоричен е специалистът.

Очаква се темпът на увеличение да се запази, като д-р Кунчев допуска, че през месеците юни и юли случаите на ухапвания ще бъдат в двоен размер, в сравнение с миналата година.