След бурята: В Гривица все още има домове, които не са покрити (Видео)

До този момент от Oбщина Плевен са отпуснали около 10 000 лв.

На фона на дъжда и градушките от последните седмици - хиляди стари къщи у нас не могат да бъдат застраховани срещу природни бедствия.  Причината – нямат Акт 16, а сроковете да получат такъв вече са изтекли. Това стана ясно от репортаж на Нова тв.

Две седмици след като бурята разрушени покривите на над 50 къщи в село Гривица, Плевенско, все още има домове, които не са покрити. Най- пострадал е домът на Асен Атев. Казва,  че ремонтът е наложителен. Парите, които са му необходими са много. На помощ не можел да се надява, защото къщата му не била застрахована. Оказва се обаче, че и да е знаел и да е искал – не е можел. Защото няма акт 16.

Според Ивета Кунова държавата и общините многократно са дали възможност на всеки собственик на стара къща, която няма акт 16, да си извади удостоверение за търпимост, което играе ролята на Акт 16, с което в крайна сметка може да се направи застраховка на жилището.

Тези, които нямат акт 16, казва тя, освен че нямат законен дом, нямат и задължения към държавата. До този момент от Oбщина Плевен са отпуснали около 10 000 лв.