Има доказателства за салмонела в 3 детски градини в София

Животът

04-06-2018, 11:22

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нашествие на кърлежи в страната - как да се пазим?

В страната има периодични взривове на инфекцията

"Има доказателства за взрив от салмонела в 3 детски градини в София", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ.

Той отбеляза, че и в страната има периодични взривове на инфекцията. "Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна", уточни проф. Кантарджиев.

"Храните от животински произход трябва да са термично обработени, а ако е стояла храната повече от 4 часа на стайнана температура, може да е опасна за здравето", обясни той.

"Млякото трябва да е пакетирано и ако се купи мляко от друго място, задължително е да се вари, защото има бактерии, които се развиват и на студено, които са особено опасни за бременни жени", бе категоричен Кантарджиев.

Той открои, че е много важна и ваксинацията при децата и препоръча деца под 1 година да не се водят на море, ако не са ваксинирани против морбили. Най-вече да не се ходи с тях в Северна Гърция, където има много морбили.

"Около 90% от инфекциите при децата са от бактерии, хигиената е много важна", каза проф. Тодор Кантарджиев. Той препоръча през лятото да се ползват мокри кърпи с хлор хиксидин, защото спиртът не действа на ентеровирусите.

Проф. Кантарджиев коментира и ухапванията от кърлежи, като бе категоричен, че трябва да се пие антибиотик при подобно ухапване.

"В столицата например имаме заразени с Лаймска болест кърлежи и хората трябва да се информират за районите, в които има заразени кърлежи", отбеляза директорът Националния център по заразни и паразитни болести.