Готови са изчисленията за щетите след урагана в Плевенско

Пораженията на обекти, собственост на Община Плевен, са за общо над 443 хил. лв.

По-голяма част от количествено-стойностните сметки за нанесените от преминалия през част от община Плевен ураган на 15 май вече са изготвени и сумите са конкретизирани. Пораженията на обекти, собственост на Община Плевен, за които са изготвени искания до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, са за общо над 443 хил. лв. с ДДС. В списъка са включени сградата на кметството в с. Гривица и обредният дом в гробищния парк там, три улици в с. Върбица и вторият етаж на сградата на ул. „П. Р. Славейков” № 12 в Плевен, където се помещава Северняшкият ансамбъл.

За нанесените щети на частни имоти в с. Гривица са изготвени 42 количествено-стойностни сметки за общо близо 83 хил. лв. Трябва да се възстановяват предимно отнесени покривни конструкции, счупени цигли, керемиди и стъкла, поражения върху фасадите на домовете. Специална комисия от Община Плевен описа състоянието на пострадалите къщи. Най-ниската сума, записана като необходима за осъществяване на ремонт, е 349 лв., а най-високата – 15 700 лв. Има пострадали сгради и в Плевен, но за подпомагане до Междуведомствената комисия ще бъдат изпратени документите само на 6-7 обекта – фамилни къщи. Пораженията в жилищни блокове и кооперации ще трябва да се отстранят от собствениците.

За повредените от паднали дървета огради на къща музей „Цар Освободител Александър II”, параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и счупения витраж на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще се очаква експертна оценка на застрахователната компания. Ремонтът им ще трябва да се направи и след съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като обектите са паметници на културата. Ако определените от тези институции средства за ремонт не са достатъчни, Община Плевен ще дофинансира възстановяването.