Министър Петкова: До 7 години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена

Това заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на енергетиката

До 7 години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена, заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНР. Тя добави, че с днешното решение на парламента може да се търси стратегически инвеститор за изграждане на централата. 

"Мораториум върху проекта "Белене" няма и никога не е имало такъв мораториум. Това решение, което Народното събрание е взело 2012 година, е решение, което е подкрепящо действията на правителството тогава. С решението, което се взима днес, на практика това е новата воля на българския парламент. След това решение ръцете на правителството са развързани. Колегите от "Росатом" винаги са заявявали, че те ще участват, ако българската държава вземе подобно решение – било като изпълнител, било като подизпълнител".

Петкова каза още, че до момента имаме четирима кандидати, които са проявили сериозен интерес.

"Субективни критерии, които да дадат възможност за избор наистина на най-добрата оферта за България в тази ситуация. Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден. На този етап не сме оторизирани да даваме подобна информация. Скоро ще стане ясно".