Министър Вълчев ще открие Втората международна Хайфу конференция в МУ-Плевен

Целта на форума е да бъде направен окончателен доклад за резултатите от двустранен научен проект

Днес в Медицински университет – Плевен ще се състои Втората международна Хайфу конференция на тема: „Хайфу терапия: клинична практика и бъдещи перспективи“. Форумът ще бъде официално открит от ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов и министъра на образованието и наука на Република България г-н Красимир Вълчев в 9.00 часа в Зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния ендоскопски център. Образователният министър е на двудневно работно посещение в град Плевен, част от което е и визитата му във висшето училище с цел запознаване с високотехнологичните решения в обучението, разглеждане на новоразкрития Факултет по фармация и провеждане на срещи с академичната общност.

Целта на форума е да бъде направен окончателен доклад за резултатите от двустранния научен проект, озаглавен "Проучване на възможностите на ХАЙФУ технологията за лечение на миомна болест при български и китайски пациентки като неинвазивен, алтернативен на хирургията метод“. Архивирането, анализа и обработката на резултатите в проучването са осъществени чрез специално създаден за целта софтуер. Това ще бъде отличен пример и модел за бъдещите проекти между ХАЙФУ центровете по света, за да се увеличат и улеснят научноизследователските проучвания помежду им с цел откриване на все повече доказателства за ползите от това лечение за пациентите. 

Двустранният проект се финансира от Министерството на науката и технологиите на Китайската Народна Република и Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката на Р България. Партньори по проекта са Медицински университет - Плевен, ХАЙФУ Център към УМБАЛ "Света Марина" - Плевен и Втора асоциирана болница към Медицинския университет Чонгчинг, Китай. За втори път форумът ще се превърне в платформа за обмен на знания, идеи и опит между специалисти в различни клинични приложения на HIFU (Хайфу) терапията с по-широк кръг от медицинска аудитория на национално и международно ниво. Регистрираните участници са над сто от 13 държави, а част от гост-лекторите на събитието са професори от водещи клинични центрове в Европа, както и китайските партньори от Втора асоциирана болница към Медицинския университет Чонгчинг, Китай.

По време на конференцията екипът на Хайфу Център при УМБАЛ „Света Марина“ - Плевен с управител доц. д-р Добромир Димитров, зам.-декан на Факултет „Медицина“, ще представи натрупания 5-годишен опит в прилагането на този неинвазивен метод на термична аблация в лечението на над 500 случая на доброкачествени и злокачествени солидни тумори. Това е напълно неинвазивна медицинска терапия, при която чрез насочен ултразвуков сигнал и при уникална прецизност се постига аблация (стопяване) на новообразуванието. Терапията е органосъхраняваща, без конвенционална хирургична интервенция - без разрези, без кръвозагуба, с минимален риск от инфекции и липса на оперативен стрес. В световните ХАЙФУ центрове с богат опит рискът от усложнения за пациента е сведен до под 0.5%.