Министър Вълчев в Плевен: Поели сме ангажимент за двойно увеличение на учителските заплати

Областният управител Мирослав Петров се срещна с министъра на образованието

Областният управител Мирослав Петров се срещна с министъра на образованието Красимир Вълчев. Поводът за посещението му в Плевен бе провеждането на работна среща с директори и учители на детски и учебни заведения, представители на местните власти на територията на област Плевен, синдикати и университетски преподаватели,която се състоя в зала „Плевен” на областна администрация.

Той призова директорите и представителите на институции да положат максимални усилия за обхващането на всички деца и ученици в образователната система и апелира това да бъде акцент и за следващата учебна година. „Знам, че е трудно, а  и на част от родителите трябва да се обяснява колко е важно образованието”, каза министър Вълчев като насърчи приобщаването на родителите към училищните дейности, отразяващи постиженията на учениците.

„Основният фактор в системата си остават учителите и ние като правителство сме заложили на тях. Поели сме политически и бюджетен ангажимент да увеличим двойно възнагражденията до края на мандата, за да мотивираме повече сегашното и бъдещите поколения учители.”, подчерта министър Вълчев. „Факт е, че благодарение на миналогодишната работа по механизма имаме над 20 000 деца, които са допълнително включени в образователната система. Тези усилия продължават и в следващата година”, допълни още образователния министър на пресконференция пред журналистите веднага след работната среща.

По време на нея бяха обсъдени политиките в областта на професионалното образование, квалификацията на учители, дигитализацията, необходимостта от това децата да бъдат насочвани към профили и професии в областта на математиката и природните науки, както в задължителните учебни часове, така и в извънкласните занимания.

Министър Вълчев съобщи, че през лятото отново ще бъде направен анализ на нормативната уредба, за да се облекчи административната работа на учителите и ги призова да изпращат в министерството своите предложения.