Министър Вълчев се срещна с учители от Плевен, Асеновци и Вълчитрън

Учителите имат важна роля за убеждаване на родителите в необходимостта от образование на децата им, посочи той

Държавата подпомага училищата, на които се налага да полагат повече усилия за привличането и обучението на деца от уязвими общности. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с учители от обединеното училище „Никола Йонков Вапцаров“ в плевенското село Вълчитрън. По думите му очакването е учителите да полагат повече усилия за убеждаване на родителите в необходимостта от образованието. Във Вълчитрън екипът, в който има доста млади учители, обучава деца, които пътуват от различни селища, за да учат. Министър Вълчев апелира за още по-активна работа с представителите на държавните институции в екипите по Механизма за обхват в образователната система. По думите му в този процес преподавателите имат ключова роля. Вълчев обсъди с учителите мерките, които са взети досега, както и възможните допълнителни решения, за да се помогне на всяко дете. Учителите оцениха като добра стъпка на държавата насочването на повече средства за училищата, които работят с ученици в риск от отпадане от системата. Красимир Вълчев разгледа училището със 170-годишна история, което е модернизирано със средства по програми на МОН, видя и физкултурния салон, в който предстои да бъдат инвестирани 158 400 лева, отпуснати от министерството.

В село Асеновци министърът посети филиала на детска градина „Слънчице“ в град Левски, където се грижат за 25 деца. Там учителите споделиха, че нямат проблем с убеждаването на родителите – те искали децата им да учат и записвали децата си. Но преди това учителите обикаляли селото и канели родителите в детската градина. 

Проблемът с големия брой документи, необходими за приобщаването на деца със специални потребности, бе поставен по време на срещите на министъра на образованието, който се ангажира наредбата за приобщаващото образование да бъде прегледана отново. 

В Плевен Красимир Вълчев разговаря с учители и специалисти от Центъра за специална образователна подкрепа „П. Славейков“. В срещата участваха родители на деца, които посещават центъра за обучение, терапия и рехабилитация. Модерно оборудван със средства по проект още като помощно училище, днес центърът е търсен от родители от цялата страна. Специалистите в него работят съвместно с професионални гимназии в града, които подготвят някои от децата с проблеми за професии. Ученици от гимназията по туризъм посещават центъра и подкрепят децата в него. Министър Вълчев разгледа кабинетите по професионална подготовка, залата за кинезетерапия и сензорна гимнастика, класната стая „Монтесори“, компютърния кабинет и др. Той влезе и в т.нар. Тъмна стая – място за развитие на практически умения за релаксация на деца с аутистични проблеми. Родители изразиха благодарност на специалистите, след чиято работа техните деца се чувстват по-добре.

По-рано днес Красимир Вълчев откри Втората международна научна ХАЙФУ конференция в Медицинския университет в Плевен