Кои са компаниите, които проявяват интерес към АЕЦ "Белене"?

Мненията за бъдещето на "Белене" са разделени

Половината от пътя за АЕЦ "Белене" вече е извървян, посочиха в репортаж на btvnovinite.bg. За да заработи централата, това, което остава като стъпки, ще отнеме 7-8 години, смятат от енергийното министерство. 

Досега в площадката и оборудването са инвестирани над 3 милиарда лева. Не е изключено да се наложи повтаряне на част от вече направените оценки, а прогнозната цена на втората атомна електроцентрала у нас достига до над 20 милиарда лева. 

До момента интерес са заявили 4 компании, като най-сериозно се спрягат имената на Китайската ядрена корпорация и "Росатом". И двете компании обаче поставят въпроса за държавни гаранции.

Мненията за бъдещето на "Белене" са разделени. „Положителното ще е, че ще има работа за хората, но не знаем дали тези реактори не са морално и физически остарели”, каза Соня Александрова от Белене.  

Според застъпниците на втора атомна проектът е в най-напреднала фаза спрямо останалите в региона и неминуемо ще предизивка интерес. 

"Няма централа без даване на някакви гаранции", коментира Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Булатом". 

Въпросът вече е повдиган и от спряганите за основни кандидати за инвеститори. "Представители на Си Ен Ен Си казаха: Да, ние сигурно ще искаме някакви гаранции, представители на „Росатом” също казаха, че ще искат гаранции”, допълни Георгиев. 

Изчисленията на Центъра за изследване на демокрацията обаче показват, че проектът ще бъде губещ – мегаватчас от "Белене" ще струва 80 евро, или два пъти повече от цената в момента. "Разбира се, че е възможно да дойде инвеститор, който да реализира проекта, ако иска да загуби пари, и то да продължава да губи в период от 30-35 години”, посочи Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.  

Привържениците на проекта не са съгласни – смятат, че цената на енергията от "Белене" ще бъде конкурентна. 

"Чуваме: Да, нашите внуци ще връщат. Няма да връщат нищо – те ще си купуват енергия отново на пазарен принцип”, подчерта Станислав Георгиев. 

"Аз съм скептичен, че дори да бъде рестартиран проектът, той някога ще бъде завършен. Целта е да има начини  да се отклоняват публични средства към определени фирми в държавата”, е мнението на Мартин Владимиров. 

Каква ще е съдбата на проекта, ще разберем след 31 октомври.