Двамата oт Левски, заплашили депутат на магистрала "Хемус", не са познати на МВР

Обвинения все още не са повдигнати на никого, тъй като прокуратурата в Ботевград събира доказателства, случаят не е изяснен

“В първия момент въобще не можах да повярвам. Бях шокиран, че за такава дреболия някой може да извади оръжие, при условие че нищо не е станало. След това бях по-скоро ядосан, че законност, ред може за някого нищо да не означава. Посред бял ден си правим каквото искаме, все едно сме в 90-те години.” Това разказа пред "24 часа" заплашеният с пистолет на магистрала “Хемус” депутат от БСП Явор Божанков.

Случката се разиграла към 14 ч в петък, докато той и негов приятел се прибирали с личната шкода на депутата към Горна Оряховица. Около 15-ия км на магистрала “Хемус” той се движел в лявата лента, когато зад него се приближил сив мерцедес и започнал да му присвятва с фарове. Щом се прибрал в дясната лента, другата кола се изравнила с него, а човекът до шофьора извадил боен пистолет, твърди Божанков.

“Около 10 секунди хората, които ми размахаха пистолета, караха успоредно до мен. Бяха ядосани, техният прозорец беше свален и нещо крещяха, но моят не беше и нямаше как да чуя. Първоначално реших, че е някой, който ужасно бърза, а те - недоволни, че мудничко съм се прибрал в дясната лента, не харесали стила ми на шофиране. А преди това изобщо не сме се засичали, не ги познавам, не сме имали какъвто и да е контакт”, разказа Явор Божанков.

Той подал сигнал на тел. 112 и полицията реагирала много бързо. Мъжете били спрени около 56-ия км на “Хемус”. Те са родом от Левски, не са цигани и не са познати на МВР, казаха разследващи. Според Божанков едва в полицията в Правец станало дума, че е депутат, защото имало въпрос дали тази агресия не е свързана с работата му. Категоричен е, че на спешния телефон не е казвал, че е депутат.

Докато чакали да им снемат обяснения, мъжете от Левски не направили дори опит да се извинят. Версията им за случилото се е друга - обяснили пред полицията, че шофьорът на мерцедеса наистина присветнал 2 пъти на шкодата да отбие. Депутатът обаче не се подчинил и дори 2 пъти натиснал спирачки, което е могло да предизвика катастрофа. Когато се изравнили, шофьорът на мерцедеса вдигнал ръце към депутата с въпрос: “Какво правиш, бе?”. Тогава Божанков показал през прозореца депутатската си карта. Отричат да се е вадило оръжие. Полицията обаче е иззела от мерцедеса законен пистолет.

Двамата били задържани за 24 ч и след това пуснати. Прокурор не е удължавал ареста им. Обвинения все още не са повдигнати на никого, тъй като прокуратурата в Ботевград събира доказателства, случаят не е изяснен.

Божанков е решен да внесе законодателни промени, но не казва какви, преди да ги обмисли. Щял да вземе опита на други европейски страни. Отдава по-голямото внимание към случая на това, че е депутат, но е убеден, че подобни случки искат много сериозен анализ.