96% от площта на страната ще бъде покрита с кадастрална карта през 2019 г.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев

Очакваме дейностите по преобразуването на картата на възстановената собственост в кадастрални карти да приключат през 2019 г., с което 96% от площта на страната ще бъде покрита с кадастрална карта, като ще остане за довършване урбанизираната територия на някои малки населени места.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев при откриването на Седмата Международна конференция по картография и ГИС.

По думите му обхващането с кадастрална карта на значителна част от територията на страната е важна предпоставка за създаването на сигурен и устойчив във времето  имотен регистър. Изработването на специализирани карти в най-различни инвестиционни сфери, като надграждаща информация на кадастралната карта, е дейност, която предстои да се извърши в следващите 4-5 години и тя е необходима за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения.

 Използването на картографията и ГИС технологиите ще допринесат за решаването на редица проблеми в сферите на екологията, икономиката, регионалното развитие, ранното предупреждение и управление при бедствия, коментира още той.

Йовев обърна внимание на необходимостта от изработването на нова едромащабна цифрова топографска карта  за мащаб 1:5000. 

Предстои Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чрез Агенцията по геодезия, картография и кадастър, да поеме отговорностите по осъществяване на държавната политика в областта на инфраструктурата за пространствена информация по Закона за достъп до пространствени данни, съгласно Директива INSPIRE, като по нея агенцията става „Национален координационен орган“ и „Национален орган за контакт с Европейската комисия“.

Чрез прилагането на директивата се очаква постигане на оперативна съвместимост и хармонизация на масивите от пространствени данни, като ще  бъде осигурен безпрепятствен и неограничен обмен на пространствени данни и услуги   между органите на публична власт, обобщи регионалният заместник-министър.