Северняшка сватба с младоженец от Плевен е акцент в тазгодишното издание на фолклорен събор "Леденика"

Тази година месалите, на които ще седнат сватбарите, са с дължина над 400 метра

Превърналият се в традиция Фолклорен събор "Леденика" ще събере на открита сцена над 70 фолклорни групи  от цялата страна.  В тазгодишното издание на фестивала е подготвена атрактивна програма, включваща традиционни занаяти, възстановки на ритуали, както и нестинарски танц. Кулминацията на събора ще бъде пресъздаването на традиционна Северняшка сватба.

В първия ден от Събора - 23 юни ще бъдат пресъздадени традиции и обичаи от цялата страна. На следващия ден ще се състои традиционна българска Северняшка сватба. Тази година месалите, на които ще седнат сватбарите, са с дължина над 400 метра. Всички гости около трапезата ще носят задължителна народна носия или облеклото с фолклорни мотиви. 

Младата двойка, която ще се венчае по стар български обичай е одобрена от комисия – това са Аделина и Билян. Младата дама е от Лом, а нейният бъдещ съпруг от Плевен. И двамата коментираха, че искат сватбата им да бъде българска, традиционна, с носии и песни, присъщи на нашия фолклор.

Фолклорен събор "Леденика", който се радва на огромен интерес от любителите на българските традиции, ще се проведе на 23 и 24 юни, в близост до пещерата Леденика.