Популярни спортисти гостуваха в Плевен по проект "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние"

Владо Николов и Ренета Камберова с полезни съвети за здравословния начин на живот пред плевенските ученици

СУ "Иван Вазов" - Плевен бе домакин на поредна дейност от проекта на асоциация "Докосни дъгата" с председател д-р Денислава Ангелоа и Министерството на младежта и спорта: "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние" по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2018 г. Обучението бе посветено на здравословния начин на живот, като бяха засегнати темите: "Изграждане на модели на поведение свързани със здравословен начин на живот в училищна възраст", "Околна среда - движение, хранене и фактори за превенция на затлъстяването", "Хранене и физическа активност – основни начини за подобряване на здравето, "Как да избегнем здравословните проблеми?”, "Напитките съдържащи захар - причина за затлъстяване" и "Спортът - задължителен елемент в пълноценния живот на младите хора".

Специални гости по проекта бяха волейболната легенда Владимир Николов, "златното момиче" Ренета Камберова, футболистът Кристиян Григоров и каратистката Мирела Йолова, а обучители - Мая Цветанова, Калоян Куков и Огнян Пешев. Всички те имаха за задача да запознаят близо 100 ученици с това защо е важно да спортуват, да водят здравословен начин на живот и да се хранят правилно.

"Под здравословен начин на живот аз разбирам движението, правилното хранене и съня. И аз като бях на вашите години можех да си позволя по цяла нощ да играя на компютъра, след което да отида на училище или тренировка. Няколко години по-късно това вече не беше така. По отношение на спорта - сигурен съм, че както моите деца, така и вие, прекарвате немалка част от свободното си време с телефони, таблети, в социалните мрежи, сърфирайки в интернет. В момента се получава така, че отделяте много малко време за движение, a в активния и здравословен начин на живот движението и правилното хранене са много важни", сподели Владо Николов пред учениците.

Ренета Камберова, Мирела Йолова и Кристиян Григоров също се обединиха около това, че спортът е важна част от ежедневието и помага в изграждането на човек, дава стимул в живота му, мотивира го и го прави по-целеустремен. Спортистите посъветваха децата да се занимават със спорт, защото това ще им помогне да бъдат едно истинско здраво бъдеще на България.

"След Олимпиадата напълнях и доста дълго време се опитвах да смъкна килограмите. В един момент си казах, че няма да пазя диети, а просто ще опитам да се храня по-здравословно. Започна да ми става интересно - коя храна за какво е, какво ти дава, какви са нейните функции. И така е много по-лесно да я приемаш. Интересувайте се от това какво приемате и с какво се храните, защото в крайна сметка няма нищо по-важно от здравето. Спортът е здраве, храната също е здраве", сподели Ренета Камберова по темата за правилното хранене.

Събитието по проект "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние" продължи с интересно занимание в хипермаркет "Лайф", към което се присъедини и певицата Теди Кацарова, едно от лицата на асоциация "Докосни дъгата". Разделени на групи с учениците, популярната изпълнителка, Владо Николов, Ренета Камберова, Кристиян Григоров и Мирела Йолова се впуснаха в една вълнуващо пазаруване по щандовете, за да се запознаят отблизо с полезните и вредни храни. Учениците научиха интересни факти за здравословното хранене и от главния готвач на ресторант "Лайф" Андрей Цветков. Той посочи пред учениците, че то е важно за развитието им, защото нездравословното хранене е моментно удоволствие, а здравословното хранене е за постоянно, тъй като влияе на визията и здравето на човек.

Инициативата по проекта продължи с дискусия в зала "Европа" на СУ "Иван Вазов" за здравословния начин на живот и необходимостта от спортуване, в която с учениците в продължение на час разговаряха Ренета Камберова, Кристиян Григоров и Теди Кацарова. Интересни лични истории, разсъждения и примери от живия живот съпътстваха беседата.

"Живяла съм много години в чужбина, учила съм като малка в Скандинавия. Спомням си, че всеки ден ни проверяваха чантите за сладки неща, даваха ни задължително прясно мляко. И в Норвегия, и в Швеция ни караха да сме активни навън и елиминираха изцяло сладките неща, всичко ни се конфискуваше и ни се даваше в края на деня. Там определено станах по-спокойна и много по-лесно усвоявах учебния материал. В момента толкова много храни се предлагат, които са ни интересни, но често се подлъгваме, че са полезни. Обръщайте внимание на това какво ядете и дали всичко, което поглъщате е здравословно", посъветва Теди Кацарова.

Възпитаниците на СУ "Иван Вазов" също проявиха голяма активност и не спираха през цялото време да задават въпроси в търсене на полезни знания по темата.

В края на срещата всеки един от учениците получи по едно здравословно зърнено барче - подарък от "Нестле".