Условна присъда и 100 лева глоба за бившия плевенски прокурор Димитър Захариев

Магистратът беше на съд и за натиск над свидетел, но Софийският градски съд го оправда по това обвинение

Двегодишна условна присъда и 100 лева глоба за бившия плевенски прокурор Димитър Захариев за незаконно притежание на оръжие. Магистратът беше на съд и за натиск над свидетел, но Софийският градски съд го оправда по това обвинение, предаде БНР

Според прокуратурата Захариев е оказал натиск срещу основния свидетел по мегаделото "Октопод", с основен подсъдим Алексей Петров, да се пусне сигнал, с който да компрометира първия прокурор по делото Светлозар Костов, с резултат - оправдателна присъда за Петров. Съдия Димитрина Ангелова не откри доказателства за това обвинение, но осъди Захариев за откритите през 2015 година в багажника на колата му 2 пистолета и 86 патрона без необходимите мерки за сигурност. Бившият прокурор беше осъден и затова, че без разрешение е притежавал заглушител, който използвал, за да смущава мобилни и интернет честоти.
Присъдата не е окончателна. Тя може да бъде обжалвана от Захариев пред Софийския апелативен съд. Протест срещу нея може да подаде и прокуратурата, която поиска  Димитър Захариев за лежи четири години в затвора.