20-годишен ще лежи 30 години в плевенския затвор заради две убийства на възрастни хора

Извършил ги чрез палежи с цел да прикрие кражби от домовете им.

Окръжната прокуратура в Търговище постигна 30-годишна ефективна присъда за 20-годишния Атанас А., който е бил признат за виновен от състав на Търговищкия окръжен съд за две убийства за възрастни хора, извършени чрез палежи с цел да прикрие кражби от домовете им.

За извършените две умишлени убийства Търговищкият окръжен съд му наложи наказание доживотен затвор, което на основание член 58а, ал. 2 от НК замени с наказание 30 години лишаване от свобода при строг режим. Присъдата е била постановена при условията на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият признал вината си. 

През 1 август 2017 год. проникнал в дома на 81-годишния А.П., откъдето откраднал 60 лева и две тонколони. В кръчмата на селото дочул, че съселянинът му се оплаква за извършената кражба, и Атанас решил да си отмъсти. Възползвал се, че старецът се прибрал в дома си пийнал и заспал, и на 12 срещу 13 септември 2017 г. подсъдимият влязъл в дома му отново. Намерил 40 лева, след това с кибрит запалил вещите в дома на стареца, който изгорял при пожара.

Със същата цел на 14 срещу 15 октомври 2017 г. проникнал в дома на 85-годишния Т.И. Намерението му било да открадне от възрастния мъж машини и железни инструменти, както и парите от пенсията му. Подсъдимият знаел, че няколко дни по-рано съселянинът му е получил пенсията си. Влизането през нощта било усетено. Възрастният мъж го разпознал и за да не бъде издаден в полицията, Атанас А. го ударил в главата, след това запалил цигара и я хвърлил върху вестници и дрехи, които разпилял при тършуването за пари. След като огънят бил потушен, било открито мъртвото тяло на 85-годишния мъж.

Съдът одобри частично и гражданските искове на наследниците на починалите възрастни хора. Присъдата на Търговищкия окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна. В тежест на осъдения Атанас са и направените по делото съдебни разноски. Той е приведен в плевенския затвор.