Имитиращите млечни продукти ще се продават предварително опаковани и на отделни щандове

Европейската млечна индустрия с призив всички държави-членки да защитят истинските продукти

Въвежда се изискване имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, да бъдат предлагани в обектите за търговия с храни само предварително опаковани, на отделни щандове или обособени за целта места, отделени по подходящ начин или различни от тези, на които се предлагат млечните продукти. Отделните щандове или обособените за целта места трябва да са ясно обозначени с надписа „Имитиращи продукти“. Това предвиждат промени в  Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, приети от правителството.

Целта е да бъдат въведени допълнителни изисквания, както по отношение условията и начините на предлагане на „имитиращите продукти“, така и за предоставяне на повече информация относно техните характеристики.

Междувременно Европейската млечна асоциация, Европейската асоциация за търговия с млечни продукти и най-голямата организация на фермерите „Копа-Коджека“ излязоха с призив млечните продукти да бъдат защитени в бъдещото законодателство на ЕС срещу подвеждащи описания при продажбата. Те настояват млечните термини като „сирене“, „мляко“, „масло“ да бъдат защитени и в бъдещата ОСП и да се използват само за мляко и млечни продукти.

Европейската млечна асоциация е издала през юни ръководство за млечната индустрия, което има за цел да разясни употребата на защитени термини, наименования и описания при продажбите на млечни продукти на общия европейски пазар и да послужи за прилагане на мерки на национално ниво.