Осъдиха "муле" на ало измамници от Долни Дъбник

Детелин Радев е обвинен, че е действал като помагач на телефонни измамници, които остават неизвестни, тъй като те са базирани на завет в Румъния

Куриер на "ало" мафията бе осъден на 2 години и 8 месеца за измама на двама благоевградски пенсионери, информира "Струма".

Делото срещу 31-годишния Детелин Радев от гр. Долни Дъбник се гледа от тричленен състав на Районен съд – Благоевград, председателстван от Екатерина Николова, по съкратеното съдебно следствие веднага след разпоредителното заседание.

Светкавичният процес бе поискан от служебния защитник, тъй като подсъдимият ром признава вината си и фактите в обвинителния акт. Приети бяха и гражданските искове на пострадалите от престъплението 84-годишни благоевградчани – 6000 лв. за Георги Христов и 5700 лв., 1100 долара и 1600 словенски толари за Илия Филянов. Въпреки напредналата възраст единият потърпевш дойде на делото с придружител, а другият бе представляван от адвокат Красимир Дуков.

Двамата възрастни благоевградчани станаха жертви на престъпната схема „помагате на полицаи за залавяне на телефонни измамници“, в която Детелин Радев изпълнявал ролята на куриер. Той влязъл в играта след обява за работа в интернет сайт, като от него се искало само да пътува из страната. На 24 февруари тази година бил в Плевен, когато получил поръчка по телефона да замине за Благоевград и да се настани в хотел „Сити“. На другия ден куриерът тръгнал с автобус, а след като пристигнал, взел такси до хотела, където имал предварително резервирана стая през интернет сайт. Той поддържал мобилна връзка по телефона и с таблет с двама мъже, които му давали инструкции какво да прави.

На 26 февруари бил изпратен на адрес на ул. „Георги Пърличев”, докъдето стигнал с такси. През това време „ало“ измамниците обработвали набелязаната мишена. Първо един от тях се обадил на стационарния телефон на Г. Христов и се представил за „Комисар Попов“. Казал му, че вечерта ще има телефонни измами в Благоевград и че той бил трети в списъка, като го предупредил да не говори с никого по стационарния си телефон, а да провежда разговори само по мобилния. Убеден, че говори с полицай, дядото му дал номера на мобилния си телефон. Веднага след като приключил разговора, му се обадил друг мъж, който заявил, че знаят, че има пари вкъщи и ако не ги даде, ще дойдат и ще го заколят. След това отново се обадил мнимият комисар Попов, който обяснил на стареца, че трябва да даде парите, иначе животът му е на косъм, но го успокоил, че ще застраховат парите. Последвало повторно обаждане от другия телефонен рекетьор, който му наредил да слага парите в чанта и да ги изхвърли през терасата. Г. Христов изпълнил заповедта, а найлоновият плик с 5000 лв. бил взет от чакащия наблизо куриер. „Мулето” Детелин Радев също получил инструкция – да се прибира с парите в хотела и да почива.

На другия ден на обяд сценарият се повторил. Куриерът бил изпратен на адрес на ул. „Крали Марко“, до който стигнал пак с такси. Указанието било да намери магазин „Била“ и да се върти около игралната зала в съседство, като поддържал непрекъсната мобилна връзка с „шефа“, който го направлявал накъде да върви.

Междувременно „ало“ измамниците успели да притиснат новата жертва – 84-годишния И. Филянов, който след разговор с „Комисар Георгиев“ изхвърлил пред терасата черен найлонов плик с 5700 лв., 1100 долара, 1600 словенски толари, след като бил убеден, че това е част от полицейския план за залавяне на бандитите. След като чул в слушалката „чантата е на земята“, куриерът я грабнал и се прибрал с такси в хотел „Сити“, където получил инструкция веднага да се маха и да наеме стая в хотел „Картала“. Като се настанил, преброил парите, но последвала нова заповед на телефонните кукловоди – да си събира багажа и да взима автобуса за София.

Когато пристигнал на автогарата и се качил в автобус за Плевен, вътре влезли двама цивилни полицаи и го обискирали. Портмонето с парите било взето, а той арестуван и доведен на разпит в Благоевград, където разказал какво му се случило. Детелин Радев е обвинен, че е действал като помагач на телефонни измамници, които остават неизвестни, тъй като те са базирани на завет в Румъния. Той твърди, че не бил взел нито лев за работата си на „куриер“, която започнал преди един месец и се водил на изпитателен срок. Част от парите, които взел от двамата благоевградчани, обаче липсват.

Детелин Радев е неграмотен, неженен, с 5 деца и неосъждан. Той бе осъден на 4 години условно за участието си като помагач в престъпната схема, но тъй като делото се гледа при съкратеното съдебно следствие, присъдата бе намалена и крайното наказание, което ще изтърпи, е 2 години и 8 месеца с 5-годишен изпитателен срок. Парите, които са иззети от полицаите като веществени доказателства, ще бъдат върнати на двамата пострадали. Детелин Радев бе осъден да изплати липсващите пари – 3110 лв. на Георги Христов и 3000 лв. и левовата равностойност на 1000 словенски толара на Илия Филянов.