Малки родолюбци посетиха ВВУБ "Георги Бенковски" (Снимки)

По време на посещението си на летище Долна Митрополия малките гости имаха възможност да наблюдават полети със самолети

Ученици от гр. Две Могили, участващи в лятна академия „Родолюбие” – гр. Две Могили посетиха ВВУБ "Георги Бенковски. Академията се осъществява с подкрепата на кмета на общината и РСОСЗР - Русе, чрез общинската организация на съюза в гр. Две могили. Родолюбивата инициатива има за цел децата да се запознаят с историята на родния край, със структурите за защита на населението, отбрана и сигурност. 

По време на посещението си на летище Долна Митрополия малките гости имаха възможност да наблюдават полети със самолети L-39 ZA и Pilatus РС-9М. С аплодисменти те приветстваха излитащите и кацащи самолети. От подполковник Любомир Манов – заместник-командир по АТ и В, те научиха колко отговорна е професията на военните пилоти, инженерно-технически и осигуряващ състав. Малчуганите имаха уникалната възможност да видят и да изпробват летателни костюми и височинно оборудване за летците - противопретоварващ костюм, кислородна маска и защитен шлем. 

Посещението продължи с разглеждане на статичен показ на самолети L-39 ZA и Pilatus PС-9М. Бяха представени техническите характеристики на двата самолета, след което бе дадена възможност на децата да надникнат в пилотската кабина и да се снимат за спомен. 

Накрая гостите посетиха музея на авиобазата. С огромен интерес те разгледаха експонатите, а от увлекателната беседа научиха за историята на Летище Долна Митрополия и бойните традиции на Българските Военновъздушни сили.