Музикалният шаман Аюуне Суле с концерт на Водната каскада след броени дни (Видео)

Ще видим солова програма за колого (традиционна ганайска китара)

"От Африка до Плевен - това е мотото на "Есен Джаз Фест" тази година, но ние започваме още през лятото!", съобщиха от отдел "Култура"

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси, Гана, когото наесен ще гледаме и с групата на Кинг Аишоба на "Есенния Джаз Фест", пристига в Плевен още този месец за едни специален концерт на Водната каскада, включващ солова програма за колого (традиционна ганайска китара) и дует с Константин Кучев (цигулка) - световна премиера. Събитието е на 24 юли от 20,30 часа на сцена "Водна каскада".

Тази пролет Аюуне издаде и първия си пълнометражен албум за лейбъла на Арнолд де Боер (от The Ex) Makkum Recs. Албумът We Have One Destiny съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати ни вече парчета на музиканта (като What A Man Can Do, A Woman Can Do More Better), така и напълно нови за европейската публика песни.

Инструментът колого, на който Аюуне свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това „златно поколение“ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на „краля на кологото“ Кинг Аишоба включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Иначе в самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически можем да поставим дори преди пентатоничната музика от Мали (в която изследователите припознават корените на американския блус). Важен елемент от музиката за колого е също така трансът.