Борисов: Ако се разпространи чумата, целият сектор ще загине (ВИДЕО)

Политика

18-07-2018, 12:29

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Увеличават на 47 лв. помощта „де минимас“ за животните с чума

Премиерът предупреди, че ако заразата премини отвъд планината, ще трябва да се убият всички дребни преживни животни в страната

Ако се допусне заразата от чума да се разпространи има опасност целият сектор да загине. Това предупреди на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов. При разпространение на заразата, ще бъде наложена забрана за износ в продължение на 3 години. Това означава, че мляко, кашкавал и сирене ще трябва да се внасят.  

„Изпуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Помолете хората да не крият животните. 1 300 000 са овцете и козите и едно е да избием 4000 или дори 30 000. Премине или отвъд планината е катастрофа“, заяви Борисов.

Той припомни и че по време на комунизма са се взимали същите мерки и тогава армията е заграждала местата и е действала по същия начин. Борисов подчерта, че в ситуацията трябва да се прояви човечност и да се обяснява добре на хората.

„Аз гледам животни, това ти е като дете и разбирам хората, които страдат. Упрекът ми към БАБХ е, че трябва да проявите максимална човечност, да обяснявате! Ако трябва ден и нощ. Ако допуснем заразата да мине отвъд планината, след това ще трябва да си избием всички овце и кози в държавата, които са милион и триста хиляди. Има държави, в които горят всичко с напалм около границата на 10 км., за да прекратят зараза. Направете всичко възможно да се реши този въпрос”, заяви премиерът.

 

Освен това премиерът и министърът на отбраната посочиха, че новината за нелегално пристигащи у нас миграти чрез военни самолети е абсолютна лъжа.

Каракачанов посочи, че определени медии от десетина дни разпространяват лъжливата информация, че на български военни летища кацат самолети, които превозват нелегални мигранти от Германия и Европа.

„Това е абсолютно невъзможно, поради факта, че без мое разрешение това не може да се случи, въпреки това съм проверил случая - такова нещо няма. Направих проверка през агенцията за бежанците. Капацитетът на бежанските лагери е запълнен едва на 11%. Нови хора не са постъпвали за разлика от 2016 г., когато капацитетът е бил пълен до 103%“, коментира той.

„Последната фалшива новина е, че овцете и козите в Странджа се избиват, за да може там да се настаняват нелегални имигранти. Това не може да продължава, защото това е откровен саботаж срещу политиката на правителството и сигурността на държавата“, заяви военният министър.

България не се е договаряла с канцлера Ангела Меркел за транспортиране на мигранти, категоричен е премиерът.