Радев: Не може да спасяваме държавата от чума, а някой да работи срещу националната сигурност

Координационният щаб иска да бъде изслушан от всички народни представители

Няма как ние да спасяваме държавата от такова зло като чумата по животните, а някой да работи срещу това. Това е работа срещу националната сигурност. Във вторник и сряда получихме уверение от политическите сили, че ни подкрепят и сме предприели правилните действия. Вчера имаше митинг. Там беше г-жа Корнелия Нинова и каза, че не сме ги убедили, че има чума. Така вътрешният министър Валентин Радев коментира създалото се напрежение около евтаназирането на животните заради чумата, след проведеното поредно заседание на междуведомствения щаб за ограничаване на заразата.
По думите на вътрешния министър след проведеното във вторник извънредно заседание в парламента с председателите на политическите сили, щабът е представил документи, обяснил е всяко действие и съответно е получил разбиране и подкрепа от политическите сили. Вчерашното присъствие на лидера на БСП Корнелия Нинова на протеста на животновъдите е разколебало щаба и по тази причина вътрешният министър Радев и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов искат да отидат утре в Народното събрание, където да бъдат изслушани от всички народни представители и да получат препотвържедение на доверието към действията против чумата. „Това е работа срещу националната сигурност. Най-малкото не е комфортно да изправят родната полиция срещу друга част от обществото с неясни мотиви. Ако предлагат друг вариант от опозицията – да го кажат“, допълни Радев. 
Министър Порожанов обясни, че две са стадата, в които има констатирана положителна проба – едното е на баба Дора и още едно – в Болярово. В Болярово ще бъде създаден щаб. „Трябваше да пристъпим към евтаназия на животните, но ние ще я отложим“, каза той. И допълни, че все още се чакат резултати от проби. „Всички проби от стадата с животни са качени на сайта на Агенцията по безопасност на храните. Има още проби, от които очакваме резултат. Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е установена”, добави Порожанов. „Пробите са направени в лабораторията „Монпелие”, уточни Дамян Илиев, директор на Агенцията по безопасност на храните.

Документалните доказателства за наличието на чума вижте тук.