БАБХ обяви вторично огнище на чумата в Болярово

Общество

19-07-2018, 15:01

Снимка:

Freeimages/Iwan Beijes

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Определя се и 3 км предпазна зона около огнището

Установено е обяви вторично огнище на чумата по дребните преживни животни в град Болярово, съобщиха от БАБХ. Огнището е вторично, защото е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където преди това беше открито огнище, т.е. то е свързано с вече установен случай.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол трябва да организира в изпълнение на заповедта  принудителното убиване по хуманен начин на всички дребни преживни животни. Оборите следва да бъдат механично почистени и дезинфекцирани.

Собствениците на убитите животни ще бъдат обезщетени.

Определя се и 3 км предпазна зона около огнището и 10 км наблюдавана зона около огнището, в която влизат следните населени места - с. Вълчи извор, с.Ружица, с. Малко Шарково, с. Воден, с. Шарково, с. Мамарчево,с. Ситово, Лалково, с. Славейково, с. Златиница, с. Дъбово, с. Попово, с. Стефан Караджово, с. Голямо Крушево.

В тези населени места трябва да се актуализират данните за дребните преживни животни, да се провеждат ежеседмични клинични прегледи, да се вземат двойни проби от всеки един обект по схема за изследване на чумата.