Инициативен комитет предлага създаване на обществена колекция "Гена Димитрова" в родния й Беглеж

Идеята на вносителите е колекцията да бъде открита в родната къща на оперната прима в селото

ПК “Култура, вероизповедания и международна дейност” с председател Петя Василева към Общински съвет - Плевен ще се запознае следващата седмица с отворено писмо, внесено от инициативен комитет с искане за създаване на обществена специализирана колекция „Гена Димитрова“. Идеята на вносителите е колекцията да бъде открита в родната къща на оперната прима в село Беглеж.

Със заповед на Министерството на културата от 23.10.2017 г. родната къща на Гена Димитрова бе обявена за историческа недвижима културна ценност от Новото време с категория „национално значение", се посочва в текста на искането. В него се припомня още, че къщата е дарена от нейните наследници на Община Плевен на 25.07.2011 г. „Цел на обществената колекция в с. Беглеж би трябвало да бъде създаване на достоверна представа за бита на онова време чрез родната къща на Гена Димитрова, в която тя е родена и живяла до 18-годишна възраст, както и непрекъснатата й връзка с родителите, близките, с родния край и с България. Заедно с вече създадената за нея чудесна експозиция в Регионалния исторически музей - Плевен, тя ще допълни и обогати познанията и впечатленията за неповторимата изпълнителка и личност“, пишат още вносителите.

Под искането стоят 85 подписа, сред които тези на оперните певици Александрина Милчева, Александрина Пендачанска и Анна Томова-Синтова, на проф. Асен Селимски - оперен певец и вокален педагог, на проф. Боянка Арнаудова - музикален критик, преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров", Йордан Камджалов - диригент и президент на Фондация "Йордан Камджалов".

Заседанието на ПК по “Култура, вероизповедания и международна дейност” е насрочено за 23 юли /понеделник/ от 14,00 ч. в стая 70 в сградата на Община Плевен.