Писмо за подкрепа на националната кампания „Локомат за България“ постъпи в Общински съвет - Плевен

Инициаторът на кампанията д-р Анелия Хохвартер е родена в с. Горна Митрополия, Плевенско

Писмо с призив за подкрепа на националната дарителска кампания „Локомат за България“ е част от дневния ред на две от постоянните комисии в Общински съвет - Плевен този месец.

„Разпределил съм преписката за обсъждане в ПК по „Бюджет и финансова политика“ с председател Пепо Петков и ПК по „Здравеопазване  и социална политика“ с председател проф. д-р Начко Тоцев“, информира председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

„Писмото за подкрепа на националната дарителска кампания „Локомат за България“ е подписано от д-р Анелия Хохвартер, която стои зад тази идея. Роботът Локомат се използва за лечение и рехабилитация при редица заболявания, като целта му е да помогне възстановяване на двигателните функции. В лично качество напълно подкрепям инициативата, още повече, че има огромен шанс първият и единствен Локомат от този род в България да бъде в Плевен. В момента у нас има няколко уреда от този тип, но те са за частична рехабилитация и са за деца до 6-годишна възраст. Целта на кампанията е да се закупи Локомат от най-нова генерация, съществуващ от 2011 и с подновен софтуер от 2014. Той е с два модула и ще позволява лечение и на деца, и на възрастни“, коментира Мартин Митев.

Инициаторът на кампанията д-р Анелия Хохвартер е родена в с. Горна Митрополия, Плевенско. Следвала е обща медицина в Плевен, след което завършва във Виена, където от 27 години живее и работи като офталмолог. Периодично преглежда и в родината си, участва и в много социални проекти. В резултат на пътуванията и стотиците срещи се ражда романа й „Пътуване“, като решава парите от продажбата му да отидат именно за кампания за закупуване на Локомат в България.

Локоматът е създаден през 2000 г. и се използва в клиники в цял света. Това е робот за лечението и рехабилитацията на пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им се помогне да проходят отново. Лечението продължава от 4 до 11 седмици със сеанси по 1 час три пъти в седмицата, след което се извършва поддържаща терапия с робота между 2 и 4 седмици два пъти годишно.

Писмото с призив за подкрепа на кампанията за закупуване на Локомат е изпратено до Националното сдружение на общините в Република България и адресирано до всички общини в страната. В ПК по „Бюджет и финансова политика“ в Общински съвет - Плевен то бе обсъдено и подкрепено на заседание в понеделник /23 юли/. Днес то ще стои на вниманието и на съветниците от ПК по „Здравеопазване и социална политика“. Заседанието на комисията е от 15,00 ч. в Заседателната зала.