Криминалисти на ОДМВР-Плевен задържаха участник в телефонна измама

С постановление на наблюдаващ прокурор е взета мярка за неотклонение "задържане по стража" за срок до 72 часа

Криминалисти на ОДМВР-Плевен задържаха участник в телефонна измама. В резултат на упорита работа и извършени множество оперативни действия, криминалисти на ОДМВР- Плевен разкриха участник в телефонна измама. Разследването е започнало още в началото на месец юли тази година, след сигнал, получен на 10 юли от 70-годишна жителка на Червен бряг, станала жертва на телефонна измама по познатата вече схема за провеждана полицейска операция. Тъжителката е обяснила, че за времето от 14:12 часа до 15:20 часа непознат се е обадил на домашния й телефон. Въвел я в заблуждение, че е необходимо да окаже съдействие на служители от криминална полиция по залавяне на телефони измамници. Потърпевшата оставила 4500 лева в полиетиленов плик на оградата на дома си. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.209, ал.1 от НК.

В хода на проведените оперативно – издирвателни мероприятия е установена самоличността на 33-годишен от град Луковит, който на 10 юли по указание на извършителите на престъплението е взел инкриминираната парична сума от адреса на потърпевшата.

На 23 юли около 11.00 часа на територията на град Червен бряг при полицейска акция служителите на реда засичат 33-годишния в непосредствена близост до частен дом на адрес в град Червен бряг, в момент преди да вземе подготвен плик с парична сума от 300 лева. Парите били оставени до портата на дома на 76-годишна.  Изяснило се е, че същата сутрин, възрастната жена е била въведена в заблуждение по идентичен сценарий. При последващ обиск и претърсване в дома му в град Луковит са открити мобилни комуникатори и ВД съотносими по извършените престъпления.

33-годишният е привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл.209, ал.1 във връзка с чл.20, ал.4 от НК. С  постановление на наблюдаващ прокурор е взета мярка за неотклонение "задържане по стража" за срок до 72 часа. Той е приведен в ОЗ "Арести" при затвора-Плевен.