СБА стартира първото мащабно анкетно проучване сред активните шофьори в България

Анкетата ще се проведе в периода 1 август-15 септември във всички клонове на СБА в страната

Съюзът на българските автомобилисти със съдействието на Пътна полиция към ГДНП и Технически университет София стартира първото мащабно анкетно проучване сред активните шофьори в България "Заедно за по-безопасни пътища".

Анкетата ще се проведе в периода 1 август-15 септември във всички клонове на СБА в страната, в интернет сайта на организацията www.sba.bg и чрез партньорите на инициативата. Тя се подкрепя също от г-н Андрей Новаков, член на Европейския парламент.

Целта на проучването е да представим причините, поради които жертвите по пътищата на Република България няма да бъдат намалени до 2020г. в съответствие със заложеното в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата, която е също в унисон със стратегията на Европейския съюз (ЕС). Желанието на организаторите е постигане на по-добра информираност за безопасността на движението по пътищата на Република България. С резултатите от анкетата ще бъде направен анализ на поведението на водачите – кога, защо и как нарушават ЗДвП и какво би било стимул за тях да подобрят дисциплината си на пътя, както и къде водачите откриват основно вината за броя на ПТП. Проучването ще бъде направено сред представителна извадка между активни водачи на МПС.

Анализът на събраните резултати от проведеното допитване ще спомогне за оформяне и структуриране на причинно-следствени връзки за броя тежки пътнотранспортни инциденти, ранени и загинали на територията на страната. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен