Предупреждават за нова схема за измами - кратки телефонни разговори водят до големи суми към месечната сметка

Импулсите, които се отчитат, отиват в сметката на открилия този телефонен номер и това е напълно законен процес

След редица сигнали стана ясно, че е в действие нова схема за измами, състояща се в кратки позвънявания, които водят до големи суми към месечната сметка. Позвъняванията са с източник Словения.

По темата с новата измамна схема и начините, по които да се предпазим от телефонни манипулатори, в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR коментира експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски.
"Ние алармирахме, че това ще се повтаря все по-често с увеличаването на популярността на мобилните устройства. Все по-често се купуват бази данни, свързани с активностите на клиентите. Те знаят, че имате връзки в чужбина, кога работите, кога сте най-активен. Ние оставяме сериозна следа в мрежата, която се индексира и използва", предупреди експертът.

Борислав Сестримски акцентира на контрола върху любопитството си, който трябва да упражняваме при непознато позвъняване и добави, че дори да блокираме конкретен номер, ако сме станали жертва на подобна измама, манипулаторите разполагат с хиляди или дори милиони алтернативни номера.

Сестримски даде пример с позвъняване от Франция, в което измамниците са проследили снимка от Айфеловата кула в социалните мрежи и призова потребителите към пестеливост, когато споделят лични данни.

Сестримски обясни още, че импулсите, които се отчитат, отиват в сметката на открилия този телефонен номер и това е напълно законен процес.

"Винаги се знае къде отиват тези пари, но е трудно да си ги намерите, защото никой няма да стартира дело за 8-9 долара", каза още той.