Румен Петков покани делегация от посолството на Мароко да посети Плевен

Монсиф Шеркауи Жауад изрази признателност за това, че първата млекарска фабрика в Мароко е изградена от плевенски специалисти

Във връзка със започналия най-голям мюсюлмански празник Еид ал-Адха, председателят на ПП АБВ Румен Петков и Монсиф Шеркауи Жауад, заместник - ръководител на мисията и временно управляващ на Посолството на Кралство Мароко в София, обсъдиха икономически и политически теми от общ интерес.

Петков и Жауад разговаряха за Плевен и Агадир, като побратимени градове от 1996 година и активните отношения тогава в сферата на културата и икономиката. Жауад изрази признателност за това, че първата млекарска фабрика в Мароко е изградена от плевенски специалисти в Агадир.  Председателят на ПП АБВ поднесе поздравления във връзка с празника и покани делегация от посолството да посети град Плевен.

В хода на разговора бе подчертана необходимостта от възстановяване на икономическите и търговски отношения между двете страни, което ПП АБВ инициира като част от външнотърговската стратегия на България. Мароко проявява специален интереси към подготовката на бакалаври и магистри от висшите учебни заведения в България, особено от хуманитарната медицина и селското стопанство.

В заключение, Монсиф Шеркауи Жауад изрази готовността си за продължаване на сътрудничеството и двустранните срещи през месец септември, вече и с участието на Н.Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България. Жауад изрази одобрението си от политиката на ПП АБВ по отношение на арабските страни и тенденцията на сближаване, възприета от нейните ръководители.