Плевенско сдружение е партньор в международен проект, посветен на предстоящите избори за ЕП

Включването на плевенското НПО има подкрепата на Община Плевен

Сдружение „Учебна работилница Европа“ започна работа по нов проект, финансиран от Европейската комисия, по програма „Европа за гражданите“, мярка „Мрежа от градове“, с название „Участие на гражданите в Европа - европейски избори и оформяне на бъдещето" (ИЗБОР)”. Включването на плевенското НПО има подкрепата на Община Плевен и затова в работната група, която ще представлява града ни в дейностите по проекта, участва секретарят на Общината, Паулина Кирова.

Координатор на проекта е сдружение „Правото в Европа”, Йена, Германия, а останалите партньори са EDUCOMMART - Гърция и Sambucusforum vzw, Мехелен, Белгия. Работата по проекта започна през юли 2018 г. и приключва през октомври 2019 г.

Цел на проект ИЗБОР е в партньорските страни да се обсъждат процесите на вземане на решения на общинско, национално и европейско ниво. Ще се подобрят знанията за решенията на равнище ЕС и за различните форми на гражданско участие. Участието на гражданите е ключов фактор за бъдещата жизнеспособност на Европа. Развитието и формирането на национална и европейска идентичност са цели на проекта. Чрез четирите международни конференции - в Мехелен, Плевен, Атина и Йена, ИЗБОР получава както транснационално, така и местно измерение. Тези конференции ще се съпътстват от улични дейности, граждански проучвания, онлайн дейности и радио-кампании. Това особено засяга не-избирателите и евроскептиците. Международните конференции са посветени на теми, които са от особено значение във всеки град - където от една страна местните избори, а от друга предстоящите европейски избори са във фокус. А дебатите, с публичния си ефект ще мотивират гражданите да упражняват своята отговорност чрез гражданско участие и избирателна активност.

Първата международна конференция през септември 2018 г. ще се проведе в Мехелен. Тъй като местните избори се провеждат в Белгия през октомври 2018, това събитие ще се проведе в условия на самооценка. Съпровожда се от събития по радиото и интервюта на улицата. Във всеки партньорски град преди това ще се проведат семинари, чието съдържание ще се впише в тази конференция.

Втората международна конференция ще се проведе в Атина през март 2019 г. Атина - люлката на демокрацията понастоящем олицетворява гръцкия евроскептицизъм заради влошаване на жизнената среда на гражданите. Ето защо е много любопитно да се чуе гласът на гръцките избиратели за това, какви ценности на демокрацията според тях е постигнала досега Европа, какво мислят за задължителния вот, как биха могли да участват по-добре при вземане на политически решения и какви желания ще отправят към европейските политици.

Плевен ще е домакин на третата конференция точно преди изборите за Европейски парламент през май 2019 г. В нашия град ще се обсъждат най-новите преживявания с участието на гражданите и настроенията по време на изборите. Със своите съпътстващи събития (радио кампания, интервюта и действия по улиците) проект ИЗБОР ще допринесе за създаването на европейска идентичност с респект, както и с културно и езиково многообразие.

Четвъртата международна конференция ще се проведе в Йена през септември 2019г. Йена е един от 40-те града в Германия, който пое ролята на пионер и определи насоки за гражданско участие. Отново работни семинари в градовете партньори ще подготвят конференцията. Конференцията ще бъде придружена от радио и улични дейности и ще приеме документ позиция на партньорите за възможностите за участие на гражданите. Това ще бъде разпространено чрез мрежите на всички партньори в Европа и ще предостави идеи за „Европа за и с гражданите“.