Първи трансконтинентален телемост до Китай осъществи ХАЙФУ центърът към УМБАЛ "Св. Марина"

Мисия

28-08-2018, 13:08

Снимка:

МУ-Плевен

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Източват милиони от МБАЛ "Св.Марина", лишават 10 000 болни от лечение

Аудиторията в Китай проследи ХАЙФУ хирургия на живо от Плевен

На 23 август чрез иновативен едночасов телемост екипът на ХАЙФУ Центъра към УМБАЛ „Света Марина“ в град Плевен осъществи връзка между Плевен и Чонгкинг, Китай. Аудиторията в Китай проследи ХАЙФУ хирургия на живо от Плевен, при която чрез неинвазивно термично изгаряне, посредством високофокусиран ултразвук, беше унищожен 3-сантиметров миомен възел на българска пациентка. Телемедицинската връзка се осъществи благодарение на специален софтуер, който се използва за първи път. Това е и първата ХАЙФУ Хирургия на живо, при която се осъществява трансконтинентален телемост пред международна аудитория в световен мащаб. Доц. д-р Добромир Димитров, ръководител на плевенския ХАЙФУ екип, стартира телевръзката с представяне на България, град Плевен, Медицински университет - Плевен и УМБАЛ „Света Марина“ - Плевен.

Пациентката се доверява на екипа на ХАЙФУ Центъра в град Плевен за лечението на миомен възел, разположен по предна маточна стена с размер 3 см. Причините за избора й на ултразвуковата хирургия без скалпел са предимствата на това иновативно лечение - липсващи разрези, бързо възстановяване и минимален риск от усложнения. По време на процедурата пациентката беше в постоянен контакт с екипа на ХАЙФУ Центъра, но и с аудиторията в Китай. Това е възможно, защото процедурата се осъществява с минимална упойка. Пациентката понесе добре интервенцията и нямаше съществени оплаквания. Самото лечение продължи 45 минути, средната използвана енергия беше от 250 W, като в ранния следобед жената беше успешно изписана от ХАЙФУ Центъра без оплаквания. Телемедицинската връзка се осъществи с изключително високо качество на сигнала и премина без технически проблеми. Екипът, извършил процедурата, бе в състав д-р Венцислав Георгиев, д-р Надя Станиславова и д-р Иван Малкодански, с ръководител доц. д-р Добромир Димитров.

От 23 до 25 август в Чонгкингския Международен Експо Център се провежда изложение за иновации Smart China Expo. Форумът се организира от няколко китайски държавни институции: Министерството на науката и технологиите, Министерството на промишлеността и информационните технологии, Китайската академия на науките, Китайската академия по инженерство и Китайската асоциация за наука и технологии. На 23 август лично вицепремиерът на Китайската народна република Хан Джън откри смарт изложението. Smart China Expo се провежда като професионално събитие с най-висок световен стандарт и международна аудитория, включващо различни прояви като конференции, изложби и конкурси. Общата площ на изложението е 0.186 милиона кв. метра. На форума присъстват над 400 гости от политически, промишлени, академични и научноизследователски сектори. За интелигентните индустриални организации, предприятия, експерти и учени от цял свят това e уникална платформа за представяне на авангардни технологии, интелигентен жизнен опит, иновативни шоута и конкурси, както и взаимодействия и дискусии в смарт индустриите. Единствено ХАЙФУ центърът в Плевен, България и този в Барселона, Испания са поканени да вземат участие в събитието чрез осъществяване на телевръзка и излъчване на ХАЙФУ хирургия на живо от Европа към Китай.