Сезонът в НБЛ започва на 6 октомври

УС прие за нов член на БФБаскетбол СК "Шампион" Плевен с председател Анелия Рачкова

Управителният съвет на БФБаскетбол се събра в зала „Универсиада“. На заседанието бе решено отбори, които картотекират в НБЛ повече от 4-ма състезатели, които не са български граждани да участват с отбор в А-група, Елитна група за юноши или 1 дивизия за юноши.

Прието бе в тимовия лист за всяка конкретна среща от НБЛ БК да може да запише за участие максимум 6 редовно картотекирани състезатели, които нямат българско гражданство или са придобили българско гражданство при условията на чл. 16 от Закона за българското гражданство (Ако Република България има интерес от натурализацията на лицето или ако лицето има особени заслуги към РБ в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта).

По време на игра, на терена трябва да има минимум 2 състезатели във всеки отбор (общо 4), които имат българско гражданство като в посочения брой не се включват придобили българско гражданство при условията на чл.16 от Закона за българското гражданство. Счита се, че състезател е на терена по време на игра, когато са налице условия за пуснат часовник за игра съобразно текста на чл. 49.2. на Официалните баскетболни правила.

За първо през сезона допуснато нарушение от отбор на правилото на чл.74(2) се налага персонално техническо нарушение „С“ на старши треньора на отбора и принудителна смяна, както и имуществена санкция в размер на 2000 лв. Ако отбор допусне второ или следващо за сезона нарушение на правилото на чл.74 (2), му се налага наказание служебна загуба. Отговорност за допускане на нарушение по чл. 74 носи старши треньорът на отбора, а за изпълнението на това правило следи Дежурният представител на мача.

Според приетия календар първенството в НБЛ ще стартира на 6 октомври, а евентуален пети мач от финалите ще се играе на 31 май. Шампионатът ще включва три етапа на разменено гостуване, а плейофите стартират на 28 април.

УС прие за нови членове на БФБаскетбол СК "Шампион" Плевен с председател Анелия Рачкова, и Спортен клуб по баскетбол Свети Влас с председател Стоян Велков.