Плевен празнува Деня на Съединението

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя

С тържествен ритуал пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина, Плевен чества днес Деня на Съединението. На 6-ти септември празнуваме една от най-паметните дати в българската история – съединението на Княжество България и Източна Румелия и националното обединение на българския народ, случило се през есента на 1885 година!

Ритуалът започна с приемане на почетния караул от началника на Плевенския гарнизон полковник Николай Бешев, след което панихида в памет на загиналите в Сръбско-българската война 1885 г. отслужиха свещеници от плевенски храмове, съобщават от пресцентъра на местния парламент. Честването по повод 133-та годишнина от историческото събитие почетоха десетки плевенчани. Пред паметника бяха народни представители от Плевенски избирателен район, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и общински съветници от всички групи в местния парламент, кметът Георг Спартански, представители на държавни и местни институции, на  политически партии и обществени организации, десетки плевенчани. Слова по повод годишнината произнесоха кметът Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров, като припомняйки славните събития отпреди 133 години и двамата посочиха, че Съединението постига обединение на българите в географски, политически и духовен смисъл.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

По повод празника тази вечер от 20,30 ч. на сцена „Водна каскада” концерт ще изнесе Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”.