Дядо Панталей от Долни Вит поведе хоро на стогодишния си юбилей

Честването бе организирано от кметството, като част от програмата за традиционния местен сбор

На 6 септември най-възрастният жител на община Гулянци – Панталей Маринов отпразнува 100-годишен юбилей със своята съпруга, близки и съселяни на площада в родното си село Долни Вит. Честването бе организирано от кметството, като част от програмата за традиционния местен сбор. Специален поздрав на столетника поднесоха Лъчезар Яков – кмет на община Гулянци и Красимир Янчев – кмет на Долни Вит. Панталей Маринов бе удостоен и с почетен плакет на Община Гулянци и юбилеен плакет от кметството. Подаръци, цветя и поздравления поднесоха и другите гости на тържеството. 

Празника продължи с наздравици и фойерверки, торта и много музика. Рожденика се слави като голям танцьор в родното си село и не разочарова съселяните си – и хоро поведе, и влашка ръченица потропна. Дядо Панталей благодари на всички за честта и уважението, които са му оказали и пожела здраве и дълголетие на Долни Вит. Той сподели, че най-скъпият му спомен е обичта на хората от родния му край, това че винаги са го търсили за празник и раздумка. Според него тайната на дълголетието му е в това, че тежка работа не е работил и според него живота му е бил лек, въпреки участията във войните. За дългия и сговорен семеен живот, според него е помогнало най-много послушанието на съпругата му Илина Маринова. На въпроса как се чувства на 100 години дядо Панталей отговори категорично: „Чувствам се здрав, силен и буен още, не се оставям.”

Панталей Станков Маринов е роден на 01.09.1918 година. Участник е във Втората Световна война и е носител на десетки отличия и медали. Със съпругата си Илина са заедно от 1945 година. Имат син и дъщеря. Целият им живот е минал в родния им край, трудили