Осъдиха двама за държане на акцизни стоки без бандерол

Това се случи след споразумения с Районна прокуратура-Плевен

След одобрени от съда споразумения, постигнати с Районна прокуратура - Плевен, двама са осъдени за държане на акцизни стоки без бандерол.

 Т. Г. се призна за виновен за това, че на 01.04.2018 г. в гр.Плевен, в лек автомобил „Опел“, държал акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по Закон за акцизите и данъчните складове и Закон за тютюневите изделия - 5,902 кг. тютюн на стойност 1 180,40 лв., като невнесения акциз в полза на републиканския бюджет е в размер на 897,11 лв. и случаят е немаловажен. Престъпление по чл.234 от НК.

За извършеното деяние на Т. Г. е наложено наказание девет месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено на основание чл.66 от НК с три години изпитателен срок.

К. Т. се призна за виновна в това, че на 26.06.2018 г. в гр. Плевен и в с. Буковлък, обл. Плевен, държала акцизни стоки без бандерол – тютюневи изделия – общо 780 бр. кутии цигари, когато такъв се изисква по Закона за акцизите и данъчните складове и Закона за тютюневите изделия. /В гр. Плевен, в лек автомобил „Форд Фокус“  държала 15 бр. кутии цигари „Mark 1“ и „Kаrelia Slims“. В с. Буковлък държала 390 бр. кутии цигари „Kаrelia Slims“, 312 бр. кутии цигари „Mark 1“ и 63 бр. кутии цигари „Regina Blue“. Всички цигари на обща стойност 5 850 лв. Невнесеният акциз в полза на републиканския бюджет е в размер на 3 162,90 лв., като случаят е немаловажен. Престъпление по чл. 234 от НК.

С подписаното споразумение и е наложено наказание една година лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години.

Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди.