Министър Каракачанов представи в Плевен макет за паметника на героите от Дойран

След като проектът за паметник получи общественото одобрение, ще се пристъпи и към неговата изработка

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов представи днес пред плевенската общественост макет за паметника на воините от Девета пехотна плевенска дивизия. Домакин на събитието бе областният управител Мирослав Петров. Присъстваха народни представители от 15 – МИР, представители на Инициативния комитет, заместник – областните управители Божинова и д-р Трифонов, представители на местната власт, експерти от министерство на отбраната, общественици и много граждани, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

"Изграждането на паметник на офицерите и войниците от Девета пехотна плевенска дивизия в гр. Плевен, участвали в героичната Дойранска епопея, е събитие, очаквано от плевенската общественост и кореспондиращо по убедителен начин с дълбоката признателност на хората към забележителния размах и отзвук на събитията от онова време. В отговор на възникналата обществена необходимост от увековечаване на подвига на Девета пехотна плевенска дивизия и проекта на Инициативния комитет, областна администрация Плевен разгледа в няколко поредни заседания на комисията по военните паметници този въпрос.” , каза областният управител Мирослав Петров. Той подчерта, че в началото на юни областната комисия за военни паметници одобри предложението на главния архитект на Плевен за схема на разположение на паметника, както и предложената скица на проектната идея на монумента. Господин Петров благодари на вицепремиера и министър на отбраната господин Каракачанов за неговата съпричастност и готовността, с която той е поел патронажа на тази родолюбива инициатива, както и за проактивността на министерството по темата.

"Äко Плевен е ключът за освобождението на България, то Плевен има още поводи, с които да се гордее и това са героите от Дойран”, каза министър Каракачанов. Той определи като парадокс факта, че до сега няма изграден паметник на героите от Дойран, които спасиха честта на България. „Ние трябва да се поучим като българи не да се хващаме за партийните си различия, а да уважаваме достойните хора. В Девета плевенска дивизия е имало хора и с леви и десни убеждения, и граждани и селяни, и такива с образование, и такива без образование, но те са воювали до крак за България”, подчерта вицепремиерът Каракачанов. Той обяви, че заплатата си за месец юли в пълен размер е превел по сметката на фондацията. До момента са събрани 10 000 лева, а предварителните изчисления сочат, че за изграждането на паметника ще бъдат необходими около 200 000 лева.

Макетът, който бе представен днес представлява класически модел войнишки паметни. В композицията фигурите са отделени от основното тяло, но пак в този класически модел – Сръбско-българска, Балканска, Първа световна, Втора световна война. И тъй като е посветен на 100 години от Дойранската епопея и героизма н Девета плевенска дивизия най-отгоре е командирът генерал Владимир Вазов – символът на величието на победата. Тръбачът, приканващ войниците за бой символизира Сръбско-българската война. Войнишката фигура на нож олицетворява победите в Балканските войни. Войници символизират участието на Девета плевенска дивизия и в двете Световни войни. Паметникът не е на загиналите. Той е на величието, на победата, на славната дивизия, твърдят от министерството на отбраната затова бе предложено челния надпис да гласи „На героите от Девета плевенска дивизия поклон!”. Предлага се още на сегментите над основния постамент да бъдат изписани всичките 10 полка на дивизията, които са се сражавали в различни периоди и различни войни – Четвърти пехотен плевенски полк, 17 Доростолски, 33-ти Свищовски, 34-ти Троянски, 9-ти артилерийски и запасните полкове от различните войни, 53 - ти, 54 - ти, 57 –ти, 58-ми и 19 артилерийски полк. Може да бъде добавена и картата на целокупна България. Кръстът за храброст се предлага да бъде поставен горе.

След като проектът за паметник получи общественото одобрение, ще се пристъпи и към неговата изработка. По думите на вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще се гонят оптимално кратки срокове при изграждането на монумента и ще се следва процедурата за войнишките паметници. Най-рано паметникът може да стане готов в началото на май, а най-късно през септември. С решение на плевенския общински съвет за място на паметника на героите от Дойран е определен площад „Свободата” като ще се използва част от съществуващия постамент на стария паметник на Альоша.

Макетът ще бъде изложен в атриума на Областна администрация до 28.09.18 и може да бъде разгледан от всички желаещи. За предложения и мнения е отворена специална книга, разположена в непосредствена близост до макета.