Засега ясно изявен интерес към АЕЦ "Белене" има от Китайската ядрена корпорация

Теменужка Петкова припомни, че до края на октомври трябва да е готова процедурата за избор на стратегически инвеститор

Цената на природния газ не зависи от нас, това е ресурс, с който не разполагаме. Така енергийният министър Теменужка Петкова коментира в предаването „Тази сутрин” на bTV очакваното сериозно увеличение на синьото гориво с 14% от октомври.

Тя припомни, че цената се определя по формула и зависи основно от цената на петролните продукти и курса на щатския долар.

Няма политик и няма човек, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси, защото това влияе пряко и на бизнеса, и на битовите потребители, коментира министърът.

По думите й има възможност да бъде предоговорена цената в бъдеще с „Газпром”. Енергийният министър потвърди, че НЕК трябва да плати още 32 млн. евро по проекта АЕЦ „Белене”, защото това е постановил арбитражният съд. За изплатените на „Уорли парсънс” 270 млн. евро по проекта Петкова коментира, че те са изплатени за документация по договор с НЕК. Без фигурата на архитект на проекта не може, а изпълнителя е избран след обществено поръчка, уточни тя.

Теменужка Петкова припомни, че до края на октомври трябва да е готова процедурата за избор на стратегически инвеститор. Засега ясно изявен интерес от Китайската ядрена корпорация, обяви министърът. 
Тя коментира и информацията, че ще бъдат платени още 1 млн. лв. за консултант и обяви, че няма такова нещо. Ставало въпрос за преконсервация на оборудването за „Белене”.