С Национална научна конференция Плевен чества 100 години от Дойранската епопея

Научен ръководител на форума е академик Георги Марков

Представители на културни и научни институции от цялата страна, университетски преподаватели и историци се събраха в Плевен за участие в Националната научна конференция „България в Голямата война (1918)“, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея, съобщават от пресцентъра на местния парламент. Научен ръководител на форума е академик Георги Марков. Участие в срещата взеха и представители на Общински съвет - Плевен в лицето на неговия председател Мартин Митев и общински съветници. Гост на форума бе и зам.-областният управител Татяна Божинова.

Конференцията започна с приветствия от директора на Регионалния исторически музей д-р Володя Попов и зам. - кмета на Община Плевен Милен Яков. От името на Общинския съвет към участниците се обърна председателят Мартин Митев.

"Радвам се, че днес имам честта да ви приветствам с „Добре дошли“ от името на Община Плевен на откриването на Националната научна конференция, посветена на 100-годишнината от величавата Дойранска епопея и подвига на воините от 9-а пехотна Плевенска дивизия, записали една от най-героичните страници в националната военна история! На 18 и 19 септември 1918 г. се провежда най-героичната битка за Дойран, която българската армия води срещу настъпващите сили на Антантата през позиционния период на южния фронт на Първата световна война в района на сръбския град. Неслучайно българската победа при Дойран се изучава във всички военни академии“, отбеляза в изказването си Мартин Митев. Той посочи, че събитията при Дойран са доказателство и за военния гений на един голям военачалник и впечатляваща личност - ген. Владимир Вазов. "Днес и утре в Плевен ще говорим за героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия, за Дойранската епопея и паметта на потомците, ще говорим за  храброст, дълг и чест“, завърши изказването си председателят на Общинския съвет и пожела ползотворна работа на всички участници, а на тези, които не са от Плевен - да си тръгнат с късче от него в сърцето.

За подвига на предците ни през Първата световна война, за тяхната  храброст и саможертва в името на обединението на българския народ говори академик Георги Марков, който посочи, че Дойранската епопея е доказателство, че дори когато България губи войната, българите запазват своя висок боен дух.

Организатори на Националната научна конференция „България в Голямата война (1918)“ в Плевен са Регионалния исторически музей, съвместно с Националния комитет по отбелязване на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война и Община Плевен. Форумът днес продължи с представяне на документален филм „Дойранската епопея в паметта на потомците“ с режисьор Светлозар Гагов. Лентата е реализирана по проект на Регионалния исторически музей с финансовото съдействие на Общината. Темите, които ще бъдат разисквани днес и утре по време на срещата, засягат важни аспекти от участието на България в Първата световна война с акцент върху боевете при Дойран и Добро поле, героите и личностите от Българската армия, войната и митовете за нея. Ще бъде проследено и развитието на българското общество в годините на войната - в икономически и социален аспект, и националния поглед върху участието на България в конфликта.