30-годишен ало измамник oт град Левски е обявен за общодържавно издирване

Мъжът се укрива от служителите на реда

Както вече писахме, група, извършвала телефонни измами, е разбита в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на телефонните измами, проведена от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Велико Търново и колегите им от районното управление. Действията, в които са участвали и колегите им от Плевен и Ловеч, са осъществени под ръководството на прокуратурата.

В хода на разследването, след извършена телефонна измама на 20 септември на 68-годишна жена от Велико Търново, на която са били отнети 400 лв., 600 евро, златни и сребърни накити, са задържани 18-годишен от Радомир, изпълнявал ролята на куриер, и 37-годишен мъж от Левски, многократно осъждан, с 9 криминални и съдебни регистрации за идентични престъпления, водил телефонните разговори с потърпевшата. В схемата е участвал и негов 30-годишен съгражданин, който към момента се укрива от служителите на реда и е обявен за общодържавно издирване.

От проведените допълнителни оперативно-издирвателни и процесуално- следствени действия  е установено, че в периода от 5 до 20 септември тримата са извършили още две телефонни измами на територията на Велико Търново по същата схема. От 85-годишна жена от с. Арбанаси били отнети 10 000 лв., а от 77-годишна жена от Велико Търново  - 33 600 лв., 150 долара, 350 евро и около 40 грама златни накити.

След доклад на материалите в прокуратурата двамата са привлечени в качеството на обвиняеми. 37-годишният е задържан с прокурорско постановление за 72 часа, а 18 – годишният е предаден на служители от друга областна дирекция.

Работата по доказване и документиране на участието на тримата в телефонни измами, извършени на територията на други областни дирекции в страната, продължава под ръководството на прокуратурата.