Конференцията "Анатомия на бизнеса" посреща и Невен Дилков

От Плевен до Китай и обратно – дълъг ли е пътят в осъществяването на една мечта и какви са препятствията, съпътстващи го

Невен Дилков е предприeмач и инвеститор. Роден e в Плевен и e завършил Математическата гимназия в града. Висшето си образование започва в Китай, където заминава през 1989г. Той с удивление си спомня, че не се наложило да държи изпит по английски, за да го приемат да замине, и трябвало да занесе бележка от психодиспансера на 4-ти километър в София, че заекването няма да му попречи да научи китайски. През 1992-93г учи в Техническия университет в София.

А висшето си образование всъщност завършва в САЩ през 1995г., където и започва първата си работа  като софтуерен консултант в Чикаго. Скоро след това решава да се върне в България. През 1996г. основава Нетера и от тогава това е бизнесът, с който се занимава. Женен, с 2 деца.

Плевен ще бъде домакин на бизнес конференцията "Анатомия на Бизнеса"

Как протича работният Ви ден?

Отивам на работа колкото мога по-рано – обикновено около 8:30. Сутрин работя най-добре. Всяка седмица си правя план за действие и всеки ден се старая да завърша задачите, които съм си набелязал. Всеки понеделник имаме оперативка на мениджърите, а всяка седмица участвам в поне няколко от срещите на работните групи в отдел Развитие, заедно с другите ментори във фирмата.

Какви са най-големите предизвикателства във Вашия бизнес?

Ние сме постоянно еволюираща организация. Основното ни предизвикателство е да съумеем да създадем организацията, която да се справи с предизвикателствата и проектите, които са пред нас този месец, това тримесечие или тази година.

Какъв е най-големият Ви успех досега?

От по-новите ни успехи – станахме ексклузивен доставчик на определена категория телеком услуги за Хърватия, Албания и Македония за голям международен оператор.

В момента откриваме най-новия и потенциално най-голям дейта център не само в България, но и в целия регион.

Какъв е най-ценният съвет, който сте получавали?

Когато учех в Китай, получих писмо, саморъчно написано от дядо ми. Това беше единственото писмо, което някога съм получавал от него. Не помня текста, помня само, че ме просълзи. И единственото нещо, което всъщност запомних от него беше заръката „винаги да съм безкрайно честен“!

Вслушвате ли се в интуицията си когато става въпрос за бизнес?

Да. Разбира се.

Разкажете ни за последното нещо, което много Ви е впечатлило независимо дали е човек, случка, снимка, книга.

Скоро започнах да чета пак Рей Бредбъри, този път в оригинал и се впечатлявам от неговия богат език и въображение. Огромно удоволствие е.

Ако можехте да сложите един билборд навсякъде по света, къде би бил той и какво щеше да пише на него?

Различен билборд бих сложил на различните места по света. Със сигурност бих написал „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

Какво за Вас е България?

Моята държава, където е моето семейство, моята работа, колеги и приятели.

Какви според Вас са предимствата на това да развиваш бизнес в по-малко населено място, извън столицата?

Да живееш в малък град е по-уютно, отколкото в големия. Иначе днешно време можеш да развиеш глобален бизнес независимо къде живееш.

Вие сте един от лекторите на конференцията „Анатомия на бизнеса“. Ще ни издадете ли малко от темата, за която ще говорите?

Аз ще говоря за „Предприемачество и първи стъпки в бизнеса“. Смятам да разкажа няколко случки от моята практика, които могат да бъдат вдъхновение за другите, нагърбили се да правят бизнес.

Довършете изречението. Благодарен съм за...

Благодарен съм за това, че имам прекрасно семейство, и че имах възможност да създам и да развивам бизнес като виждам резултатите от моя труд.

Нетера, чийто основател е Невен Дилков, е един от водещите телекоми в Европа вече 22 години. Стои зад проекти като Sofia Data Center – първият независим дейта център в Централна и Източна Европа, NetIX – дистрибутирана интернет ексчейндж платформа; Нетера ТВ – първата онлайн телевизионна платформа за българите в чужбина; Cloudware - високопроизводителни и гъвкави виртуални сървъри, управляеми през интернет, NetFleet - система за проследяване на подвижни обекти в реално време и още много други.

Невен е един от пионерите, отговорни за създаването и развитието на интернет бизнеса в България. Той подкрепя много стартъп бизнеси и често споделя опита си със студенти и професионални общности.

Ще имате възможност да се запознаете лично с този безкрайно интересен предприемач и иноватор по време на конференцията „Анатомия на бизнеса” на 29-ти септември в Медицински университет – Плевен.

Можете да откриете повече информация за конференцията и да направите регистрация като последвате линка тук: www.nationalconvention.jci.bgЗа посетителите има предвидени материали и подаръци, любезно предоставени от www.superhosting.bg.