Новият завод ще бъде отворен частично до края на тази година, а през 2020 г. ще заработи на пълен капацитет

Вицепремиерът Дончев поздрави инвеститорите за решителността и смелостта да стартират производство в България

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов взеха участие в церемония за първа копка на завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили в Плевен.

Германската компания-инвеститор на завода е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и автомобилно окабеляване. Инвестицията в Плевен възлиза на около 32 млн. евро и ще осигури над 2000 работни места, което я нарежда сред най-големите в региона за последните десет години.

Вицепремиерът Дончев поздрави инвеститорите за решителността и смелостта да стартират производство в България и подчерта ключовата важност на новооткритите работни места като фактор за завръщането на квалифицирани кадри в България. По думите му това е тенденция, която може да промени бъдещето на страната ни към по-добро, а новият завод е доказателство, че започва процес по реиндустриализацията на Северна България.

Заводът ще бъде отворен частично до края на тази година, а през 2020 г. ще заработи на пълен капацитет.

***

„Леони България“ е 100% собственост на немската Leoni, водещ световен производител и доставчик на продукти, решения и услуги за енергия и управление на данни в автомобилния сектор и други индустрии. Leoni, публична компания разполага с 94 завода в 31 страни и около 88000 служители.

Консолидираните продажби на компанията са 4.9 млрд. евро през 2017 г. Компанията присъства в Югоизточна Европа от повече от 15 години и има производствени бази в съседните страни Румъния и Сърбия. Местното управление на Leoni за България се представлява от Анджрей Амброзиак – управителен директор, и Елица Цанева – търговски директор.

Строително-инвестиционна компания „Хоризонт – Иванов“ е инвеститор и основен строител на завода. Компанията вече 24 години извършва успешно дейността си на българския и международния пазар. Тя участва в строителството и реконструкцията на едни от най-големите индустриални и търговски сгради у нас и в чужбина. Управляващ директор на компанията е Борислав Иванов. Директор бизнес развитие е Светослав Богалински.

Част от завършените проекти с участие на „Хоризонт-Иванов“ са: София Еърпорт Център, метална конструкция на Нов терминал на Летище София, метална конструкция и покрив на зала „Арена Армеец“ в София, металната конструкция за олимпийския огън за Зимните игри в Сочи, завод на „Язаки България“ в Димитровград и др.