Окончателно и в интерес на спорта : Базите ще се отдават под наем до 30 години

Спорт

04-10-2018, 14:32

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Депутатите бяха единодушни по новия Закон за спорта

Един от най-ключовите текстове в новия закон, който предвижда увеличаване от 10 на 30 на годините, през които спортните обекти могат да се отдават под наем мина. Той беше окончателно приет от парламента с 94 гласа "За" и 0 "против".

По време на обсъжданията на така чакания нов закон спортният министър Красен Кралев коментира многократно, че промяната засяга всички спортни клубове и целта й е да има равнопоставност между всички тях.

Тази поправка е в интерес на стадионите, собственост на общини и областни управи. Държавата няма как да ремонтира 30 стадиона. Затова има нужда от частни капитали като инвестиция в спортната инфраструктура. Кралев защити поправката миналата седмица пред парламентарната спортна комисия с думите, че държавата не може да бъде по-добър стопанин на базите от клубовете.

В пленарна зала днес великотърновската депутатка от БСП Весела Лечева коментира, че тази поправка "заобикаля елегантно Закона за концесиите". Народният представител заяви, че това няма да привлича инвестиции. Мнението й срещна сериозния отпор на шефа на правна комисия Данаил Кирилов, който категорично подкрепя поправката и целия закон. Той се обясни, че в закона е ясно аргументирано, че става дума само за спортни имоти и спортни клубове, които се регулират по особен начин.

"С този закон ние отговаряме на широкия обществен интерес", категорични са от ГЕРБ, които са вносителни на основните текстове от новия ЗФВС.

Гласуването на закона продължава и утре.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"