Ученици и преподаватели от Русия бяха на гости в Белене

Гостуването им бе част от Договор за образователен и културен обмен

Днес, след едноседмичен престой в Белене, шест ученици и трима преподаватели от Русия отпътуваха за Москва. 

Гостуването им бе част от Договор за образователен и културен обмен между московското училище 1315 и беленските – ОУ „Васил Левски“ и СУ „Димчо Дебелянов“. Договор, който през пролетта на тази година е преподписан за срок от пет години. Първоначално Договорът е бил сключен само между училищата Школо 1315 и ОУ „Васил Левски“- Белене, но при преподписването в Договора е поканено и се включва и СУ „Димчо Дебелянов“. 
Според Договорът всяка година се провеждат две визити – едната на беленски ученици и преподаватели в Москва и една на руски ученици и преподаватели в Белене. Всички разноски по визитата – път и престой се поемат от учениците и учителите. А културната и образователната програма по време на визитата се поема като организация и финансиране от съответното училище. 

През пролетта тази година Белене бе гост на Москва със седем ученици и трима преподаватели. Тази есен гости в Белене бяха ученици и учители от Школо 1315. Пристигат в късния следобед на 29 септември и тази сутрин, 5 октомври, отпътуват от Белене рано сутринта за Москва. 
„Руските ученици бяха отседнали в семейства от Белене, при деца, които са били на визита при тях в Русия. Преподавателите съответно бяха гости в семейства на преподаватели“, разказва Росица Крекманова, учител по английски език в ОУ „Васил Левски“- Белене. 

„Първите два дена гостенчетата бяха смутени за това, че са в чужда страна, в семейства на непознати и не смееха да общуват. Но на третия-четвъртия ден се отпуснаха, включваха се с желание във всяко мероприятие и се забавляваха. В началото им беше странно, че градът ни е толкова малък, чудеха се какво толкова ще правят в този малък град, но когато осъзнаха, че могат да се разхождат сами, без възрастен придружител в града бяха повече от щастливи от свободата и спокойствието, което дава малкия ни градец. В Москва няма случай, в който те да могат да се разхождат свободно из града без да са придружени от възрастен.“

Разходките из Белене е имало всеки ден след приключване на мероприятията по предварително изготвената от училищата домакини и одобрена от училището гост програма.

„В неделя,“ разказва Росица Крекманова, „бяхме завели гостите в Свищов. Посетихме Паметниците, къщата на Алеко Константинов, след което децата се забавляваха на панаира в града. В понеделник бяха на посещение в Плевен – Панорамата, историческия музей. Интересното беше, че преподавателите от Русия тук научиха за връзката между България и Русия в исторически план – за руско-турската война, за битката при Плевен, за боевете при Шипка. А на връх Шипка гостите ни от Русия бяха в сряда. Изключително много били впечатлени от красотата на българската природа. Пленени били и от българските къщи в Етнографски музей „Етъра“, който също посещават в сряда. Във вторник бяха гости в СУ „Димчо Дебелянов“. Изнесена им е презентация, правили са картички, посетили са музея на училището и са играли на интересна образователна игра, в която е трябвало да намерят руски и български думи с общ корен, на общи думи, които се използват в двата езика. 

В четвъртък московчани бяха гости в ОУ „Васил Левски“. Изработвали са сувенири на Белене, есенни икебани, правили са хранилки за птици. За два учебни часа участваха в игра по английски език, чрез която не само са показвали, но и са разширявали знанията си за езика. бяха разделени на два смесени отбора и трябваше да отговарят хем бързо, хем и точно на изтеглени от тях въпроси, като за всеки правилен и пълен отговор получаваха точки. Последва посещение при кмета Милен Дулев и в ПП „Персина“.

При всяко едно пътуване и посещение гостуващите ученици и преподаватели са били придружавани от беленски преподавател и ученици. Децата са общували помежду си на английски език, преподавателите – на руски, родителите с децата – на руски.

С този Договор за образователен и културен обмен се доказват думите, че човек не спира да се учи през целия си живот.