Увеличават се лозята в Пиринско

Засадени са близо 8 000 дка за последните 10 години

Расте броят на площите засадени с лозя в Благоевградска област, съобщава БНТ. Предимно собственици на винарни изби увеличават земите, които обработват. Всяка година в района на Сандански и Петрич се отваря по една нова винарна, която предлага винен туризъм, за да привлича клиенти.

В Благоевградска област има засадени около 30 000 дка грозде, като през последните 10 години близо 8 000 дка са нови лозя. Традиционно в района се отглеждат предимно червени сортове.

Цената на най-търсените - кабарне, мерло, пино ноар, е левче за килограм на пазара в Благоевград. А широка мелнишка лоза пък се продава на 70 стотинки. Търговците са доволни, че са успели да продадат почти всичко, което са произвели.

Мая Лещанска: Купуват хората, не може да се оплачем.
Росен Георгиев: Ако сега е по-скъпо гроздето вместо 300 кг вземе 150, но винаги си купува, всека година си купува. Ако е евтино гроздето си купува по повече килограми.

Тази година добра и качествена реколта имат големите производители, които са успели да опазят от болести лозята.

Любка Зикатанова, собственик на винарна: Средният добив може да е 600-700-750 килограма на декар, но за различните сортове той е различен.

Любка Зикатанова разказва, че около 30% от продукцията на винарната и миналата година e продадена в Америка, Англия, Китай и държави от Европейския съюз. По думите и с всяка изминалата година расте интересът на чужденците към българските традиционни сортове, но според нея трябва държавата да подкрепя повече винопроизводителите.

Любка Зикатанова: Проблемът за всеки винопроизводител в България е, че ние нямаме бранд - българско вино и не получаваме подкрепа от държавата да популяризираме страната ни като винен регион. Това, което правим, го правим ние сами, обединявайки се или по отделно.

Според производители е необходимо да се промени Защитено Географско Указание на вината, произвеждани в този край, като мелнишки, тъй като в момента те са с указание тракийска низина. По този начин ще бъдат по- разпознаваеми за любителите на виното.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"