България няма да забранява вноса на стари коли

Въвеждането на по-високи данъци за старите автомобили е инвестиция в здравето на българите

Въвеждането на по-високи данъци за старите автомобили е инвестиция в здравето на българите. Това заяви пред Нова ТВ министърът на околната среда и водите Нено Димов,цитиран от tribune.bg. Въпросните превозни средства са вторият най-сериозен замърсител на въздуха у нас.

„Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не могат да бъдат изнасяни такива от Западна Европа към България”, съобщи министърът.

Настояването ни да бъде направено така, че да не се превърнем в автоморга на Стария континент е получило подкрепата на Полша, Словакия, Литва, Латвия, Румъния, Унгария. А от Брюксел поет ангажимент да има решение на проблема през 2020 г.

По-съществен бил проблемът само с битовото отопление на твърдо гориво. Подмяната на остарелите и вече опасни печки с нови можело да бъде най-евтиното или най-скъпото решение. Ако дадено домакинство живее на място с изградена газопреносна мрежа, то най-изгодният вариант бил да се присъедини към нея. Ако обаче е наложи построяване на цялата инфраструктура за газификация и електрификация, то така смяната на отоплението излизала доста скъпо, обясни министърът.

Той бе категоричен, че неотговарящите на екоизискванията електроуреди и горива изобщо не трябва да стигат до пазара.