С концерт-спектакъл в Пордим отбелязаха 75-годишнината от спасяването на българските евреи

Салонът на читалище „Иван Радоев” събра горди от достойната постъпка на предците си аудитория

С концертно-музикален спектакъл, посветен на 75 години от спасяването на българските евреи, Областна администрация Плевен в партньорство с НЧ „Иван Радоев” – гр. Пордим честваха решителността и хуманността, с която държава, църква и гражданство в България брани живота на своята еврейска общност.

Салонът на читалище „Иван Радоев” събра горди от достойната постъпка на предците си аудитория. Събитието уважиха още кметът на Пордим Детелин Василев и секретарят на общината Вацка Хорозова.

"Спасяването на евреите в България е исторически факт, пораждащ заслужена гордост у поколения българи. В тези години на изпитание високохуманната идея обединява всички в името на живота”, каза кметът на Пордим Детелин Василев. Той изрази задоволство от доброто партньорство между областна администрация - Плевен и местното читалище, подпомогнато от общинската администрация, в реализирането на този концерт-спектакъл.

Исторически разказ за напрегнатите събития, довели до спиране заповедта за екстрадиция на българските евреи, припомниха на присъстващите самоотвержеността, единството и решителността, с които България застава зад местната еврейска общност.

В представената презентация бе акцентирано върху факта, че България е единствената държава през Втората световна война, на страната на Тристранния пакт, която спасява живота на своите евреи. „Пред този тежък период не само, че не се позволява екстрадиция на местната еврейска общност, но се отбелязва и ръст в нейната численост.”, бе отбелязано в презентацията.

Темата за човешкото достойнство, уважението, толерантността и състраданието продължи да бъде лайтмотив и във втората част на събитието. В концертно – музикалния спектакъл свой авторски театрален етюд за зачитане на човешките чест и достойнство представиха децата от ДТС „Мечта”. В програмата участие взеха вокална група „Еделвайс”, група за обработен народен фолклор „Славей”, Сладелина Крумова, танцова група „Иха-ха, мераклии” и театралната група към читалището.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен