МЗ работи по създаването на нова Национална програма за донорство

Това заяви заместник-министър Бойко Пенков

„От близо месец работим по създаването на нова Национална програма за донорство и Пътна карта към нея. За съжаление ви съобщаваме тази новина в началото на Европейската седмица на донорството и в деня, в който почина млад човек, който не можа да дочака своя шанс за трансплантация“. Това заяви заместник-министър Бойко Пенков на брифинг в МЗ.

Той подчерта, че младият мъж е трябвало да пътува в началото на следващата седмица до най-големия трансплантационен център в Рим, където да бъде осъществена консултация за възможностите за трансплантация при неговото състояние. Българските лекари са посочили, че трансплантация е била невъзможна поради наличие на редица противопоказания.

„Проблемът с донорството е сериозен. От началото на 2018-та година, след присъединяването на  115 държави на декларация срещу трафика на органи и трансплантационен туризъм, все повече европейски държави отказват достъпа на чужди пациенти до своите трансплантационни центрове и програми“, обясни д-р Пенков

Това е причината осемте страни-пълноправни членки на Евротрансплант – Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Словакия, Хърватия, Люксембург и  Унгария –  да  отказват трансплантация на български пациенти. За да може наши съграждани, нуждаещи се от трансплантация, да бъдат лекувани в тези държави, страната ни трябва да отговаря на критерия десет донора на милион население/ годишно.

„Предизвикателството пред нас е сериозно, затова и усилията ни са насочени, от една страна, към повишаване на донорството, от друга страна, към спешни преговори с международни специалисти в областта на трансплантологията, които да извършват операции у нас и да обучат нашите лекари. Трансплантациите са приоритет и на правителството, и на МЗ, средствата за тях са налични, а в случай на необходимост, ще бъде осигурен и допълнителен ресурс“, заяви още д-р Пенков. Той уточни, че преговорите с международни специалисти са напреднал етап. Вече бяха извършени първите посещения от чужди лекари, които се запознаха с възможностите на страната ни.

Изпълнителният директор на ИАТ д-р Михаил Христов посочи, че от началото от 2018-та досега трупните донори в страната ни са едва десет, а за да можем да отговорим на изискванията за пълноправно членство в Евротрансплант броят им трябва да се увеличи неколкократно. Д-р Христов подчерта, че според данните  за донорството в Европейския съюз България е в дъното на класацията.

Набелязаните мерки за насърчаване на донорството включват спешни законодателни и нормативни промени, активна работа с координаторите от центовете по донорство, подготовка на екипи, които у нас да извършват трансплантации, и провеждане на мащабна национална кампания за донорството.  Работата по Националната програма и Пътната карта към нея е със срок до шест месеца.